Reportaje

REPREZENTANȚI AI UNOR ORGANIZAȚII DE VETERANI AU ACUZAT AUTORITĂȚILE DE IGNORAREA TOTALĂ A DREPTURILOR LOR

27 decembrie, 2023
REPREZENTANȚI AI UNOR ORGANIZAȚII DE VETERANI AU ACUZAT AUTORITĂȚILE DE IGNORAREA TOTALĂ A DREPTURILOR LOR

Reprezentanții mai multor organizații ale veteranilor conflictului armat de la Nistru au acuzat Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova de ignorarea totală a drepturilor lor la un trai decent și la îngrijire medicală.

Astfel, veteranul Nicolae Gîrbu a declarat, miercuri, la o conferință de presă susţinută la agenția „INFOTAG”, că, încă din iulie, veteranii au înaintat un pachet de propuneri privind măsurile de sprijinire a acestei categorii de cetăţeni, așteptând în zadar ca acestea să fie examinate și incluse într-o inițiativă legislativă, pentru a le oferi garanții reale membrilor familiilor lor, dar.

„Există o nouă versiune a Legii „cu privire la veterani”, care reflectă în mod adecvat necesităţile.  Este vorba despre tratament, dreptul la locuință și alte aspecte importante. Documentul a fost discutat în teritoriu și înaintat Guvernului, Parlamentului și Preşedinţiei, dar nu a existat niciun răspuns sau vreo reacție. Am fost nevoiţi recent să protestăm în fața Parlamentului când a fost adoptat bugetul pe 2024. Sub presiunea acestei acțiuni, veteranilor li s-au adăugat 250 de lei la actuala indemnizaţie de 1 mie de lei, cu plata începând din 1 ianuarie 2024”, a spus el, subliniind, că adaosul este „o sumă mizeră, care nici măcar nu acoperă inflația”.

Președintele Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, a menționat că autoritățile afirmă că nu sunt bani în buget pentru veterani, dar îi găsesc, de exemplu, pentru funcționari, stabilind „salarii de neconceput de zeci și sute de mii de lei” pentru miniștri.

„Nu avem nevoie de plăți unice, dar de indemnizaţii adecvate condițiilor actuale. Acest lucru se referă, în primul rând, la veteranii cu handicap. Astăzi ei trăiesc în sărăcie și nu le ajung bani nici pentru mâncare, nici pentru medicamente”, a menţionat Bîzgu.

El a afirmat că atât premierul, cât și președintele Parlamentului nu doar că ignoră interesele și necesotăţile veteranilor, dar „sunt angajați şi în divizarea lor, instituind principiul favoritismului”.

„Actualul consilier pentru afacerile veteranilor al prim-ministrului este membru al partidului de guvernământ. Nu este nevoie de un membru de partid, ci de o persoană interesată să ajute veteranii, indiferent de opiniile lor”, a conchis Bîzgu.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 28.12.2023 06:40:00 Maria
    Ei se lupta si nu primesc rezultate bune...
  2. 28.12.2023 06:42:42 David
    Ce se faci daca statu este sarac?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.