Economie

MINISTERUL ENERGIEI: ŞTEFAN VODA VA PUTEA PRODUCE DIN CONTUL VÂNTULUI MAI MULTĂ ENERGIE ELECTRICĂ DECAT ARE NEVOIE MOLDOVA

02 mai, 2023

Regiunea Ştefan Vodă ar putea deveni un centru important pentru energia eoliană în următorii ani, furnizând mai multă energie electrică decât are nevoie ţara. Potrivit „INFOTAG”, ministrul energiei, Victor Parlicov, a afirmat acest lucru la lansarea, în weekendul trecut, a unui hub tehnologic în raionul menţionat.

„La Olănești sunt instalate în prezent patru stații, la Căplani sunt conectate la rețea alte două stații eoliene, fiind planificate încă 5 instalații pentru următorii doi ani. Acum potențialul enorm de energie eoliană din zonă nu este valorificat inclusiv din cauza faptului că stabilitatea rețelelor nu permite acest lucru. Din contul resurselor financiare alocate de Statele Unite, urmează să fie construită o linie de conexiune și o stație de transformare între două linii de înaltă tensiune care merg spre Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) - de 400 kV Vulcănești - MGRES și 330 kV Vulcănești-Chișinău. După valorificarea acestui proiect, va fi posibilă conexiunea viitoarelor parcuri eoliene”, a scris el pe rețelele de socializare în urma deplasării.

Potrivit ministrului, noua linie va însemna mai puțină dependență de regiunea transnistreană.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.