Economie

PREŞEDINTA MAIA SANDU A DECLARAT CĂ SUNT NECESARE INVESTITII PENTRU EXTINDEREA PORTULUI GIURGIULEŞTI

12 octombrie, 2023

Președinta Maia Sandu a declarat că sunt necesare investiții pentru extinderea portului Giurgiulești. După cum transmite „INFOTAG”, ea a afirmat acest lucru miercuri seară, în emisiunea Punctul pe AZi de la TVR-Moldova.

„Portul Giurgiulești a fost întotdeauna foarte important pentru noi, dar nu a fost atât de important pentru Ucraina. Din cauza războiului din Ucraina, cu Rusia atacând constant porturile ucrainene, portul Giurgiulești a devenit și mai important. Este o alternativă importantă în regiune. Din păcate, încă mai există litigii în jurul portului, au început de mult... Sperăm că acolo totul va deveni clar și se vor face investiții pentru extinderea acestui port”, a spus președinta.

Comentând informaţiile conform cărora România negociază achiziția portului Giurgiulești, Sandu a amintit că portul este administrat de Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD).

„Portul este acum gestionat de BERD. În consecință, decizia trebuie luată de bancă. Dar înainte de a discuta despre investiții din România, trebuie să clarificăm aceste lucruri. Vrem să vedem investiții în creştere din România în Moldova. (...). Da, negociem cu România. Orice lucrare, orice dezvoltare trebuie realizată în strânsă cooperare. Evident, portul din Constanța este o variantă mult mai importantă și înțeleg că contribuția în aceste „căi ale solidarităţii” este foarte importantă pentru Ucraina”, a subliniat Sandu.

Anterior, premierul român Marcel Ciolacu a spus că, după încheierea războiului, România va deveni cel mai important nod în restaurarea Ucrainei și „trebuie să ne pregătim pentru asta acum”.

„Există un port în Moldova – Giurgiuleşti, care încă nu este operaţional. România a informat BERD despre interesul său pentru cumpărarea și dezvoltarea acestui port, întrucât acționarul majoritar al portului Giurgiulești este BERD. Așteptăm un răspuns”, a spus Ciolacu.

Portul Giurgiuleşti aparţine statului Republicii Moldova. În mai 2021, Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD) a devenit acționar unic al operatorului şi concesionarului Portului internațional liber Giurgiuleșt - Danube Logistics SRL. Compania a luat în concesiune portul pentru 99 de ani, angajându-se să exploateze, să dezvolte și să extindă infrastructura portuară.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.