Economie

MOLDOVA VA FI ASIGURATĂ CU ENERGIE ELECTRICĂ LA PREŢUL DE 66 USD PE 1 MW PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI 2024

25 octombrie, 2023

Malul drept al Republicii Moldova va cumpăra energie electrică de la Centrala electrică din Transnistria (MGRES) până la sfârșitul anului 2024. După cum transmite „INFOTAG”, acest lucru este prevăzut de un contract semnat miercuri de compania de stat din Republica Moldova Energocom cu MGRES.

După cum a relatat serviciul de presă al Energocom, centrala, situată în regiunea transnistreană și deținută de grupul rus Inter RAO, va continua să furnizeze energie electrică către malul drept al Republicii Moldova cel puțin până la sfârșitul anului 2024. Prețul de achiziție al energiei electrice a rămas la același nivel la care a fost furnizată electricitatea din martie 2023 - 66 USD per 1 MWh.

Conform graficului aprobat de părți, în noiembrie MGRES va furniza pe malul drept al Nistrului circa 257 mii MWh, ceea ce reprezintă peste 90% din energia electrică necesară. În orele de vârf, dacă va fi necesar, se vor contracta volume suplimentare de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de la bursa română OPCOM.

În lunile de iarnă, după lansarea termocentralelor din Moldova, care produc și energie electrică, volumele de energie electrică achiziționată de la MGRES vor scădea la 230-250 mii MWh, ceea ce va reprezenta aproximativ 65% din necesarul Moldovei.

Moldova produce aproximativ 20% din energia electrică consumată, iar restul o cumpără din exterior, în ultima perioadă - de la MGRES. Prețul relativ mic pentru energia electrică achiziționată a fost obţinut datorită faptului că toate gazele furnizate Moldovei din Rusia (5,7 milioane de metri cubi pe zi) sunt furnizate pentru nevoile Transnistriei, care nu plătește pentru acestea, direcționând banii încasați de la consumatorii de gaze către bugetul local.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2023.10.26 14:05 David
    Bine, da cine da garantie ca regiunea se primeste mai departe gaz din Rusia?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.