Economie

PREȘEDINTA MAIA SANDU CONTEAZĂ PE CREȘTEREA EXPORTURILOR MOLDOVENEȘTI ÎN ȚĂRILE UNIUNII EUROPENE

29 martie, 2024

În 2023, 65,4% din exportul moldovenesc a fost destinat țărilor Uniunii Europene, iar autoritățile din Moldova ”depun eforturi pentru ca acest procent să crească”. Aceste declarații au fost făcute de președinta Maia Sandu în cadrul unei întâlniri cu Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Conform biroului de presă al șefului statului, părțile au discutat despre ”continuarea reformelor în țară și pașii următori în procesul de negociere privind aderarea Moldovei la UE. În prezent, instituțiile moldovenești și cele europene evaluează conformitatea legislației naționale cu cea europeană, în vederea adoptării ulterioare a unui cadru de negociere pentru Moldova de către Consiliul UE.

În cadrul întâlnirii, președinta a abordat și referitor la referendumul planificat pentru toamnă, în cadrul căruia cetățenii „vor avea posibilitatea de a-și exprima voința cu privire la viitorul european al Moldovei”.

Tema organizării referendumului a fost discutată și în cadrul întâlnirii Sandu cu reprezentanții minorităților naționale din republică.

Potrivit președintei, „aderarea la UE aduce numeroase avantaje pentru fiecare cetățean al Moldovei, indiferent de apartenența sa etnică”.

„Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită protejării drepturilor minorităților și promovării diversității culturale, precum și furnizării de asistență financiară pentru susținerea și dezvoltarea comunităților din care fac parte minoritățile naționale. (...) Aderarea la Uniunea Europeană înseamnă pace, mai multe investiții în infrastructură, educație și proiecte de dezvoltare locală, ceea ce va duce la îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a subliniat șefa statului.

Mai aSandu i-a îndemnat pe interlocutori ”să sprijine și să promoveze calea europeană a Republicii Moldova în comunitățile din care fac parte”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.