Finanţe

​ÎN TRANSNISTRIA A INTRAT ÎN VIGOARE SISTEMUL DE ASIGURARE OBLIGATORIE DE RĂSPUNDERE CIVILĂ AUTO

02 iunie, 2015

Luni în Transnistria a intrat în vigoare Sistemul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la Biroul pentru Reintegrare, acest fapt este prevăzut de mecanismul coordonat şi semnat de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului.

Conducătorii auto din regiunea transnistreană vor trebui să plătească pentru asigurare de la 235 ruble anual ($22) în dependenţă de volumul motorului. Acestea vor fi vândute de o singură companie - „Universalinie Strahovîe Sistemî”. În regiune sunt înregistrate circa 180 mii de automobile.

Noul mecanism va face posibilă despăgubirea celor prejudiciaţi în urma accidentelor rutiere prin asigurarea responsabilităţii financiare a conducătorului auto vinovat, ceea ce reprezintă o noutate absolută în regiune. Până acum, conducătorii auto a mijloacelor de transport cu numere transnistrene circulau fără asigurări, ceea ce făcea aproape imposibilă recuperarea daunelor cauzate de aceştia. Pe malul drept, ei de regulă aveau asigurare eliberată de companiile moldoveneşti.

Mecanismul va fi aplicat de către operatorii din domeniu – administraţia transnistreană a autorizat o singură companie (Universalinie Strahovîe Sistemî), iar în ce priveşte restul Republicii Moldova 11 companii au semnat acest acord şi altele trei examinează această posibilitate.

„Mecanismul-cadru de cooperare a agenţiilor de asigurare a rezolvat problema dublei asigurări pentru conducătorii mijloacelor de transport înregistrate în Republica Moldova în momentul deplasării prin regiunea transnistreană. Sunt create condiţii pentru a garanta drepturile conducătorilor auto şi a părţilor prejudiciate în caz de producere a accidentelor prin achitarea despăgubirilor de asigurare, indiferent de locul de emitere a poliţei sau de locul accidentului rutier”, se menţionează în comunicat.

Mecanismul în cauză a fost elaborat în cadrul grupurilor de lucru sectoriale pentru transport auto şi infrastructura drumurilor între Chişinău şi Tiraspol. În consultările reprezentanţilor politici în procesul de reglementare a conflictului transnistrean au participat agenţii de asigurări şi asociaţiile profesionale.

Operatorii pieţei de asigurare din Moldova consideră că mecanismul aprobat este imperfect. Ei subliniază divergenţe considerabile între legislaţiile de pe malul drept şi cel stâng al Nistrului. Din acest motiv, suma plăţilor de asigurare, prevăzută pe malul drept al Nistrului, depăşeşte de câteva ori cea de pe malul stâng.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.06.02 17:40 Anghel
    Semnare acordului era griasala din partea dl Gaburici!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.