Finanţe

FMI: RISCURILE SEMNIFICATIVE DE ÎNRĂUTĂŢIRE A SITUAȚIEI ADUMBRESC PERSPECTIVELE ECONOMICE PENTRU MOLDOVA

15 martie, 2023

Riscurile semnificative de înrăutăţire a situaţiei adumbresc perspectivele economice ale Moldovei. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru se arată într-un comunicatul de presă al FMI difuzat în urma vizitei Misiunii Fondului la Chișinău încheiate ieri, aceasta „ajungând la un acord la nivel de experți cu autoritățile moldovenești privind măsurile de politică pentru finalizarea celei de-a treia evaluări în cadrul programului susținut prin Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF).

Potrivit șefului Misiunii, Ruben Atoyan, „noile șocuri energetice ar putea duce la presiuni asupra bugetului și a balanței de plăți, la reducerea consumului, la reducerea producției și, în consecință, la perturbarea coeziunii sociale”.

„Compromisurile în măsurile politice ar putea deveni și mai dificile dacă presiunile inflaționiste cresc, încrederea se deteriorează sau apar șocuri externe suplimentare. O nouă escaladare a războiului din Ucraina ar putea duce la noi valuri de refugiați sau la înrăutățirea condițiilor de securitate și economice”, a spus el, fără a exclude faptul că „perspectivele s-ar putea îmbunătăți datorită unei redresări mai rapide a cererii interne, a unei redresări puternice a partenerilor comerciali şi unui sprijin extern mai mare decât era de așteptat”.

Misiunea a avut discuții preliminare cu privire la prioritățile de politică care ar putea fi sprijinite, dar sunt așteptate discuții mai detaliate în contextul celei de-a patra evaluări a programului ECF/EFF, în toamna anului 2023.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2023.03.15 13:49 Nina
    Este foarte bine pentru Moldova ca FMI este multumit cum guvernu sa promoveaza reforme.
  2. 2023.03.15 13:51 Fadei
    Fapt ca FMI este de acord sa da $94 000 000 este MINUNAT!!!
  3. 2023.03.15 13:53 Eva
    Dl Ruben Atoean este prieten adavarat a Republicii Moldova!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.