Finanţe

BERD ÎI ACORDĂ MOLDOVEI SUPLIMENTAR 165 MILIOANE EURO PENTRU ACHIZIȚIILE DE GAZE, CEEA CE ACOPERĂ 75% DIN NECESITĂŢILE SALE DE GAZ

28 iulie, 2023

Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD) a aprobat o finanțare suplimentară pentru Moldova în valoare de 165 milioane euro pentru achiziționarea de gaze în sezonul rece care vine. Președinta BERD, Odile Renaud-Basso, a declarat acest lucru într-un interviu acordat în exclusivitate „INFOTAG”. Ea a reamintit că în iarna trecută banca i-a oferit republicii un împrumut revolving de 300 de milioane de euro pentru achiziții de gaze, ceea ce a ajutat Moldova să achiziționeze pentru prima dată gaze din surse alternative din Europa, dar nu de la Gazprom-ul rusesc, de care țara era dependentă sută la sută.

„În 2023 vom continua să creștem finanțarea pentru Moldova. Am aprobat o finanțare suplimentară în valoare de 165 de milioane de euro pentru achiziționarea de gaze. Ne așteptăm la sprijinul donatorilor pentru acest împrumut. Fondurile sale, în valoare totală de 465 de milioane de euro, vor permite guvernului să cumpere la prețurile curente 75% din gazul de care țara are nevoie pentru următoarea perioadă rece”, a spus Odile Renaud-Basso.

Bancherul a adăugat că în viitorul apropiat BERD va semna un acord cu guvernul Republicii Moldova pentru ca acesta să poată achiziționa gaz pe parcursul verii - începutul toamnei, când prețurile vor fi mai mici.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2023.07.28 18:52 Vladut
    Bine ca asa banca cu reputatie innalte are incredere de noi si de tara mica si frumoasa noastra.
  2. 2023.07.28 18:53 Vano
    Interesant si practic stirea despre asta, mersi mult despre asta.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.