Finanţe

GUVERNATOARE BNM: REGULA CARE NECESITĂ APROBAREA BĂNCII NAȚIONALE PENTRU DEȚINEREA UNUI PACHET DE ACȚIUNI MAI MARE DE 1%, ESTE TEMPORARĂ

28 martie, 2024

Regula care necesită aprobarea băncii centrale pentru deținerea de acțiuni care depășesc 1% din capitalul băncilor din Moldova este temporară. Conform agenției INFOTAG, acest lucru a fost declarat de guvernatoarea Băncii Naționale (BNM), Anca Dragu, într-un interviu acordat Reuters, în cadrul forumului financiar Capital-Bridge, organizat miercuri de banca moldoveană MAIB din București.

Potrivit spuselor sale, această regulă a funcționat, dar ar putea fi anulată în acest an, deoarece țara își propune să stimuleze piețele de capital.

Încrederea în Moldova a suferit foarte mult din cauza scandalului de fraudă, care a dus la dispariția a 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovean în 2014-2015. Regula care necesită aprobarea BNM pentru deținerea unui pachet de acțiuni mai mare de 1% într-o bancă a fost introdusă ca măsură temporară pentru îmbunătățirea transparenței și a guvernanței după furtul de 1 miliard de dolari.

„Este o măsură restricționată strict, care are un caracter temporar până când BNM va avea instrumentele necesare pentru a asigura integritatea sistemului bancar”, a declarat Dragu.

Anularea regulii restrictive de 1% va ajuta la realizarea listării publice inițiale planificate a acțiunilor pe Bursa de Valori de la București a MAIB - cea mai mare bancă din Moldova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.