Finanţe

GUVERNUL ELABOREAZĂ UN NOU CONTRACT CU SUA PRIVIND VÂNZAREA FOSTULUI „STADION REPUBLICAN”

29 martie, 2024

Guvernul a anunțat vineri elaborarea unui nou contract, în baza căruia terenul de pe strada Tighina (teritoriul fostului Stadion Republican) din centrul Chișinăului va fi vândut Statelor Unite pentru constrcția ambasadei acestei țări în Republica Moldova.

După cum relatează INFOTAG, autoritățile au inițiat procesul de negociere a documentului, astfel încât acest teren de 5,2 hectare, „abandonat timp de aproape 17 ani, să poată fi utilizat”.

Se presupune că prețul de vânzare va fi de aproximativ 15 milioane de euro, dar toate datele finale vor fi făcute publice după ce grupul de negociere va finaliza toate procesele.

Banii din vânzarea terenului vor fi direcționați către mai multe proiecte importante: crearea Centrului de Artă și Cultură Modernă Universul; reparații ale școlilor sportive din întreaga țară; efectuarea argumentării tehnico-economice și proiectarea viitorului Stadion Național.

„Până la 10 aprilie, proiectul contractului trebuie aprobat de ministere și de comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană. După aceasta vor începe negocierile, în cadrul cărora va fi stabilit textul exact al noului acord, inclusiv suma finală a tranzacției, înălțimea viitoarei construcții și banii pe care partea americană îi va furniza pentru achiziționarea clădirilor de la proprietarii privați (pe teritoriul fostului stadion sunt amplasate mai mult de zece obiecte de proprietate privată, majoritatea sunt magazine)”, se arată în comunicatul guvernului.

Acesta afirmă că vânzarea va fi efectuată la un preț corect și este condiționată de îndeplinirea unui număr de condiții obligatorii: conservarea porților istorice ale stadionului, ca valoare arhitectonică, crearea unei zone verzi pe teren și respectarea restricțiilor privind înălțimea construcțiilor.

După cum a relatat deja „INFOTAG”, ambasada SUA a manifestat de mult timp interesul pentru achiziționarea terenului de sub fostul Stadion Republican pentru construirea unui nou birou. Memorandumul de înțelegere privind vânzarea teritoriului fostului stadion pentru construirea ambasadei a fost semnat de guvernul condus de Natalia Gavriliță în aprilie 2022. Ulterior, acțiunea memorandumului a fost prelungită de mai multe ori (actualul - până la 30 iunie 2024). Motivul întârzierii a fost o problemă legată de evaluarea terenului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.