Finanţe

REPUBICA MOLDOVA VA PLĂTI ÎN 2024 ANUL 56,5 MILIOANE DE LEI ÎN CALITATE DE COTIZAȚIE DE MEMBRU A ORGANIZAȚIIlLOR INTERNAȚIONALE

03 aprilie, 2024

Moldova în 2024 va plăti 56,5 mil. de lei în calitate de cotizații de membru în organizațiile internaționale.

După cum relatează INFOTAG, guvernul a adoptat miercuri o hotărâre corespunzătoare. Conform documentului, Moldova este membru a 58 de organizații internaționale.

Cele mai mari cheltuieli din bugetul de stat sunt legate de participarea republicii în: Consiliul Europei (9,5 mil. lei); Adunarea Interparlamentară a CSI (6,5 mil. lei); Programul de Dezvoltare al ONU (4,6 mil. lei); ONU (3,8 mil. lei), Convenția privind regimul navigației pe Dunăre („Comisia Dunării”) (3,6 mil. lei).

În guvern s-a explicat că în cazul Adunării Interparlamentare a CSI este vorba despre stingerea datoriilor în urma finalizării participării Moldovei în această structură. Conform informațiilor deja transmise de agenția INFOTAG, la începutul lunii noiembrie, Ministerul Finanțelor a adoptat o decizie potrivit căreia, începând cu anul 2024, Chișinăul va înceta să plătească cotizații către CSI și alte organizații pe platforma Comunității. Conform deciziei Ministerului Finanțelor, suma alocată pentru plata cotizațiilor anuale de membru în organizațiile internaționale în anul 2023 a fost redusă cu 16 mil. lei (aproximativ 900 mii de dolari) - de la 66,5 mil. la 50,5 mil. lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în ultimii patru ani, din bugetul de stat al Moldovei au fost transferați aproape 35 milioane de lei (aproximativ 1,8 mil. dolari) în cadrul cotizațiilor de membru către CSI și organizații publice pe platforma sa.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.03 15:12 Fima
    De ce suma atit de mascata?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.