Finanţe

PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2024, DATORIA MOLDOVEI FAȚĂ DE PIB NU VA DEPĂȘI 38% - MINISTRUL FINANȚELOR PETRU ROTARU

12 aprilie, 2024

Creditorii externi consideră Republica Moldova o „țară de încredere”, a declarat ministrul Finanțelor Petru Rotaru. Potrivit INFOTAG, într-un interviu pentru Europa Liberă, el a declarat că până la sfârșitul anului 2024 datoria statului va fi mai mică de 38% față de produsul intern brut (PIB).

„Suntem aproximativ la jumătatea limitelor admisibile ale dimensiunii datoriei față de PIB”, a remarcat ministrul.

Potrivit datelor Băncii Naționale, datoria externă a Moldovei în prezent este de 10,5 miliarde, ceea ce înseamnă 4,2 mii pentru fiecare locuitor al republicii.

„O astfel de datorie nu ar trebui să îngrijoreze locuitorii, în ciuda faptului că este o sumă considerabilă”, a spus Rotaru, subliniind că guvernul direcționează împrumuturile externe către îmbunătățirea infrastructurii și dezvoltare, motivând cetățenii să rămână în Moldova.

Referitor la capacitatea statului moldovean de a-și achita datoriile interne și externe la timp, ministrul a observat că nu au fost întârzieri în plata acestora.

Ministrul Finanțelor a informat că în 2024 Moldova se așteaptă să primească granturi în valoare de 2 miliarde lei. Aceasta este mult mai mică decât în 2023, când volumul granturilor a fost de 5 miliarde lei, cea mai mare parte a acestora alimentând Fondul pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice pentru compensarea cheltuielilor în perioadele reci.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.