Politică

​ORGANIZATORII ACȚIUNII DE PROTEST DIN CENTRUL CAPITALEI ÎNDEAMNĂ CETĂȚENII LA GREVĂ GENERALĂ ȘI NESUPUNERE CIVICĂ

13 septembrie, 2015

Președintele Consiliului Marii Adunări Naționale, creat cu o săptămână în urmă, Andrei Năstase, a declarat că toate cerințele anunțate în rezoluția de duminică, 6 septembrie, rămân în vigoare.

”Continuăm să cerem demisia întregii conduceri a Republicii Moldova și organizarea alegerilor anticipate nu mai târziu de primăvara anului viitor. În același timp, trebuie să ne pregătim pentru aceste alegeri. Prin urmare, prin rezoluția protestului de astăzi autorizăm Consiliul Adunării să lucreze pentru a crea o mișcare politică, ce ar putea participa la alegerile viitoare, dar și să constituie un Guvern al Încrederii Populare, care va conduce țara până la alegerile parlamentare anticipate”, a spus Năstase.

Potrivit lui, la protestul de duminică au participat mai mulți oameni decât la cel din 6 septembrie. În același timp, reprezentanții poliției au relatat reporterului ”INFOTAG” că în piața se află în jur de 20-25 mii de persoane.

”Asta vorbește despre faptul că protestele noastre iau amploare, noi vom continua să punem presiune pe autorități, care trebuie să plece. Nu avem o altă cerință mai importantă decât demisia conducerii țării”, a spus Năstase.

”Am fost acuzați că suntem gata să ajungem la o înțelegere cu autoritățile. Noi suntem gata să negociem cu ei pe o singură chestiune - ca toți să demisioneze. Noi credem că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc nu mai târziu de primăvara anului 2016. Până atunci va apărea o nouă forță politică în care oamenii vor avea încredere și căreia îi va încredința puterea”, a spus Năstase.

Potrivit lui, până la dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor anticipate, președintele RM, Nicolae Timofti, trebuie să demită Guvernul (președintele nu are asemenea împuterniciri ”I”), după care singur să demisioneze.

”Noi vom forma un Guvern al Încrederii Populare, care va guverna țara până la alegerile anticipate, când noul Parlament va fi capabil să formeze un nou Cabinet de Miniștri. În acest Guvern vor intra persoane în care aveți încredere: onești, cumsecade și necorupți”, a spus el.

Protestatarii au vorbit în limba română. Mai mulți vorbitori au trecut la limba rusă, iar unul dintre ei a felicitat ”minoritățile naționale evreiești cu prilejul sosirii noului an, după calendarul evreiesc”.

Adresându-se protestatarilor, membrul Platformei ”Da”, Valentin Dolganiuc, a declarat că ”guvernanții se ascund de propriul popor și nu doresc să vorbească cu noi”.

”Aidoma unor prădători, ei consideră că nu au ce discuta cu victima - cu oamenii care suferă în rezultatul furtului miliardului de euro, în urma proliferării criminalității și acțiunilor oligarhilor care au preluat puterea în Moldova”, a declarat Dolganiuc, fost deputat al primului Parlament al Republicii Moldova.

Președintele Consiliului Adunării, Andrei Năstase, a spus că ”autoritățile se fac că nu aud cerințele a 100 de mii de oameni, care au venit în piață duminica trecută.

”Ei discută dacă avem sau nu dreptul de a înainta cerințe politice sau de altă natură. Pentru a le simplifica sarcina ne putem exprima cererile printr-un singur cuvânt: Demisia!”, a strigat Năstase, sub scandările mulțimii ”Demisia!”, „Rușine!”.

”Cerem capitularea acestei puteri oligarhice. Am demonstrat că suntem o națiune, nu o masă de oameni fără creier. Nu vom discuta cu autoritățile nimic, în afară de demisia Guvernului și anunțarea alegerilor anticipate”, a spus Năstase.

Participanții la protestul din Piața Marii Adunări Naționale, unde din 6 septembrie au fost instalate corturi pentru a protesta în regim ”non-stop”, au forțat susținătorii organizației neguvernamentale ”Tinerii Moldovei” să părăsească piața, având în vedere că solicitau unirea Moldovei cu România.

Oamenii au scandat ”Victorie!”, ”Vrem țara înapoi!”, ”Demisia!”, ”Alegeri anticipate!”, ”Poporul e cu noi!”, ”Jos regimul oligarhic!”, ”Armata e cu poporul!”, ”Poliția e cu poporul”, ”Demisia benevolă necondiționată!”, Plahotniuc (lider informal al Partidului Democrat, care face parte din alianța de guvernare – ”I”), nu uita, pușcăria-i casa ta!”, ”Filat! (președinte al Partidului Democrat Liberal, membru al Alianței pentru Integrare Europeană – ”I”), la închisoare!”.

Membrii Platformei ”Da” au îndemnat oamenii să-și instaleze corturile în birourile președintelui țării, președintelui Parlamentului și prim-ministrului, pentru a-i forța să demisioneze în mod pașnic.

”Dacă nu ni se va permite să intrăm în birourile lor, atunci ne vom instala corturile la intrarea în Președinție, Parlament și Guvernul”, a spus membrul Platformei ”Da”, ziaristul Constantin Cheianu.

Un alt membru al Platformei ”Da”, avocatul Stanislav Pavlovschi, a declarat că din toate partidele din Republica Moldova, oamenii nu au cine vota la alegeri, prin urmare este nevoie de un partid al poporului, în care se vor regăsi cetățeni onești ai Republicii Moldova, adevărați patrioții.

”Noi, poporul, suntem obligați să creăm un partid care va mătura gunoiul din casele noastre”, a spus el.

Participanții la Marea Adunare Națională au acuzat Guvernul că îi este frică să vorbească cu poporul, care cere să fie pedepsiți cei care au furat un miliard de dolari din bănci. Aceștia promit să rămână în piață până când toate cerințele lor vor fi îndeplinite, ultima dintre care vizează organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ulterior, de la tribună au răsunat lozinci, care îndemnau la unirea Moldovei cu România: ”Trăiască Statele Unite ale României în cadrul Uniunii Europene!”.

Forțele de ordine asigură ordinea publică fără a interveni în acțiunile manifestanților. Potrivit poliției, pe 13 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale, au protestat de două ori mai puțini oamenii decât duminica trecută, aproximativ 15-20 mii de persoane. Protestatarii, care au anunțat anterior că pe 6 septembrie în piață au fost prezenți 100 000 de persoane, de această dată nu au enunțat cifre, susținând că pe 13 septembrie în piață s-au adunat mai mulți oameni decât duminica trecută.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.09.14 08:57 DEliu
    Victoria este deja aproape...
  2. 2015.09.14 08:59 David
    Slusari si Pavlovschi au 1000 procenre dreptate!
  3. 2015.09.14 09:00 Valentin
    Teodorovici corect a zis - gasim liderii noi s-u facem unire!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.