Social

Canada își schimbă poziția față de utilizarea produselor fără fum

13 iunie, 2023

Autoritățile din Canada au actualizat informațiile cu privire la utilizarea dispozitivelor electronice de livrare a nicotinei în lupta împotriva fumatului. Noile recomandări au fost publicate pe pagina web a Guvernului canadian în categoria "Vaping și renunțarea la fumat", unde instituția explică cetățenilor de ce renunțarea la fumat și trecerea completă la produse cu nicotină fără ardere este mai puțin dăunătoare. Mai mult, această modalitate i-ar putea ajuta pe adulții fumători în luptă cu dependența de țigări.

În cadrul materialelor publicate, autoritățile canadiene în sănătate menționează că adulții care fumează, iar apoi trec complet la produse fără fum, reduc expunerea la substanțe chimice nocive care se conțin în fumul de țigară. În urma cercetărilor, anume la aceste persoane s-au observat îmbunătățiri considerabile ale sănătății și chiar posibilitatea de a renunța complet la fumat. Se menționează că sistemele electronice de livrare a nicotinei sunt mai eficiente decât terapia de substituţie nicotinică, care presupune administrarea gumelor de mestecat, pastilelor sau spray-urilor cu nicotină.

Potrivit studiilor,nicotina se găsește în mod natural în mai multe plante, inclusiv în cea de tutun. Deși creează dependență și prezintă unele riscuri pentru sănătate, nicotina nu este un cancerigen și nu este principalul factor ce cauzează boli legate de fumat. Pe de altă parte, fumul de țigară conține multe substanțe chimice care cauzează boli, inclusiv cancer, boli de inimă și afecțiuni pulmonare. Principala diferență dintre țigări și vaping este excluderea procesului de ardere, dispozitivele având la bază un sistem de încălzire care emană aerosol cu nicotină. Astfel, acestea nu produc cele peste 7000 de substanțe chimice găsite în fumul de tutun, nu conțin gudron și monoxid de carbon, iar nivelul substanțelor potențial dăunătoare este mai scăzut. Specialiștii din Moldova consideră că această abordare poate fi aplicată și la noi în țară, în rând cu măsurile existente de luptă împotriva fumatului.

„Guvernul Canadei reglementează noile produse alternative de nicotină în baza riscurilor și a dovezilor științifice, la fel cum fac și diverse instituții de sănătate, precum și guvernele Statelor Unite, Australiei și Greciei. Aceștia consideră alternativele fără fum drept o modalitate de a renunța la fumat. Mesajul principal este că dispozitivele electronice de livrare a nicotinei nu sunt produse cu risc zero, dar dovezile existentearată că sunt cu siguranță mai puțin periculoase decât țigările. Aerosolul generat de aceste dispozitive conține niveluri de substanțe nocive sau potențial nocive cu 95% mai reduse decât fumul de țigară. Există un risc pentru sistemele cardiovascular, pulmonar și reproductiv, însă acesta este semnificativ redus în comparație cu fumatul tradițional.” - Constantin Buceaţchi, medic neurolog, director general al Centrului de Neurologie și Neuroreabilitare Neurokos.

Organizația Mondială Sănătății prognozează o creștere a numărului de fumători în Moldova. Potrivit unui raport al OMS, în 2020 rata fumatului în Moldova constituia – 27.9%, iar în 2025 se așteaptă că acest indicator va fi de 28.5%.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2023.06.13 10:29 Grigore
    Asa ceva in Moldova nu este pisibil.
  2. 2023.06.13 10:31 Vano
    Tara are grija de cetatenii sai!
  3. 2023.06.13 11:07 Andrei
    Se vada ca Canada are o pozitie ce se priveste fumatul.
  4. 2023.06.13 11:08 Galina
    Moldova tot tr5ebue sa misca spre asa ceva!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.