Social

PREȚUL DE ACHIZIȚIE A GAZULUI ÎN LUNILE URMĂTOARE VA PERMITE REDUCEREA TARIFELOR PENTRU CONSUMATORI - ALEXANDRU SLUSARI

23 aprilie, 2024

Membrul consiliului de administrație al companiei Energocom, Alexandru Slusari, consideră că prețul prognozat al achiziției de gaze va permite reducerea tarifelor pentru consumatori. Conform INFOTAG, Slusari a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook, comentând rezultatul licitației pentru achiziția de gaze din mai, organizată de Moldovagaz pe platforma de tranzacționare BRM East Energy.

„Moldova nu se întoarce la achiziționarea de gaze de la 'Gazprom' în luna mai. Cu toate că Moldovagaz a participat la licitația de astăzi cu o formulă complexă de preț și cu unele elemente necunoscute, profesionalismul și experiența specialiștilor Energocom i-au permis să câștige, oferind un preț mai scăzut decât se aștepta de la 'Gazprom' în luna mai. Dacă în următoarele 7 zile nu vor avea loc fluctuații bruște ale prețurilor gazului pe burse, calculele aproximative arată că Energocom va furniza gaze în luna mai la un preț de aproximativ 350 de dolari pentru 1000 de metri cubi”, - a scris Slusari.

Potrivit lui Slusari, „dinamica pieței, în special cea din România, arată că în lunile următoare prețul de achiziție a gazului va rămâne în intervalul de 300-350 de dolari pentru 1000 de metri cubi”.

”Acest lucru va permite obținerea unei reduceri semnificative a tarifelor, așteptate de mult și meritată atât de populație, cât și de economie. După acțiunile riscante ale lui Spînu (ministrul infrastructurii – „I.”), țara merită o perioadă stabilă cu prețuri scăzute și previzibile la gaze”, - a scris membru consiliului de administrație al Energocom.

Slusari propune o serie de modificări în procedura de asigurare a Moldovei cu gaze și în stabilirea tarifelor.

„Este necesar să modificăm metodologia stabilirii tarifelor, care în condițiile actuale nu poate fi bazată pe prețul mediu anual de achiziție a gazului și ar trebui să fie mai flexibilă. Vara, Moldovagaz ar trebui să anunțe o licitație pentru achiziția de gaze pentru întregul sezon rece 2024/2025, și astfel se poate menține un preț de achiziție scăzut indiferent de situația de pe piețele de toamnă și iarnă”, - crede Slusari.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.23 17:31 Galina
    Dl Slusari promita mult, numai ca face prea putin...
  2. 2024.04.23 17:37 Alexei
    Dl Slusari asteapta alegerile prezedinteale. chind el o se fie candidat puternic!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.