Transnistria şi Găgăuzia

LEGISLATIVUL GĂGĂUZIEI ESTE NEMULŢUMIT DE NOUL COD ELECTORAL

07 decembrie, 2022

Adunarea populară a Găgăuziei (APG) și-a exprimat nemulțumirea față de adoptarea de către majoritatea parlamentară din Republica Moldova a unei noi versiuni a Codului electoral. Potrivit Infotag, într-o declarație adoptată ieri de APG se notează că „autonomia nu a primit o cotă din numărul de locuri în parlament, ceea ce reprezintă o piatră de poticnire între părţi”.

În opinia autorilor declarației, „oficialităţile de la Chișinău, declarându-și angajamentul față de principiile europene ale democrației, respectul pentru drepturile omului și statul de drept, de fapt continuă, intenționat și metodic, să blocheze inițiativele care consolidează aceste principii în raport cu populația Găgăuziei”.

Membrii Adunării populare sunt nemulţumiţi de faptul că „iniţiativele legislative elaborate la Comrat nu doar că n-au fost luate în considerare, dar nici măcar nu au fost discutate”.

APG consideră aceste acțiuni drept „o altă încercare a Chișinăului de a elimina drepturile și competenţele Găgăuziei”.

„Parlamentul, adoptând noul Cod cu voturile a 55 de deputați, contrar cerințelor articolului 111 din Constituția Moldovei, a efectuat în esenţă modificări la principalul act normativ care determină statutul autonomiei, nivelând unilateral competențele Găgăuziei”, se arată în declarație.

APG i-a cerut președintelui Maia Sandu să nu semneze legea, iar diplomaților și misiunilor Consiliului Europei și OSCE „să ceară autorităților țării îndeplinirea obligațiilor legale internaționale de respectare a drepturilor poporului găgăuz”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.