Transnistria şi Găgăuzia

PREȘEDINTA MAIA SANDU ADMITE ADERAREA MOLDOVEI LA UNIUNEA EUROPEANĂ „ÎN DOI PAȘI – ÎNTÂI MALUL DREPT AL NISTRULUI, APOI MALUL STÂNG”

14 noiembrie, 2023

Președinta Maia Sandu admite că Moldova poate să adere la Uniunea Europeană „în doi pași – mai întâi malul drept al Nistrului, apoi malul stâng”. După cum transmite „INFOTAG”, ea a declarat acest lucru luni seară, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

„Lucrăm la rezolvarea conflictului transnistrean. Dar problema nerezolvată nu trebuie să devină un obstacol în calea integrării Moldovei în Uniunea Europeană. Este foarte important ca și Bruxelles-ul să vorbească despre asta. În cel mai rău caz, dacă nu se poate rezolva problema Transnistriei înainte de aderarea la Uniunea Europeană, presupunem că vom realiza integrarea în UE în două etape - mai întâi malul drept al Nistrului, apoi malul stâng. Când cetățenii noștri de pe malul stâng vor vedea cum se îmbunătățește viața, vor dori și ei să adere la UE. Cred că ei şi acum vor asta, dar Federația Rusă îi împiedică”, a apreciat Sandu.

Ea a subliniat că, pe măsură ce se apropie de Uniunea Europeană, „țara va avea acces la mai multe instrumente UE care contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor”.

„Și vom face totul pentru ca cetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului să poată folosi aceste instrumente, ca să înțeleagă și ei de ce încercăm și de ce Moldova ar trebui să devină membră a Uniunii Europene. (...). Desigur, ne străduim pentru o soluționare politică a conflictului. Dar nu putem pune problema în așa fel, încât Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene doar după soluționarea conflictului transnistrean. Pentru că asta ar însemna acordarea unui drept de veto Kremlinului asupra procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a spus Maia Sandu.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2023.11.14 17:18 Boris
    Am Intrebarea, cine poate se stie cum tot o se fie peste trei-cinci ani in Moldova?
  2. 2023.11.14 17:24 Vlfda
    In Moldova este un proverb bun - vrabie malai viseaza!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.