Transnistria şi Găgăuzia

BAȘCANUL GĂGĂUZIEI A PREZENTAT UN ULTIMATUM AUTORITĂȚILOR DIN MOLDOVA PENTRU REÎNCEPEREA ACTIVITĂȚII GRUPULUI DE LUCRU AL PARLAMENTULUI

27 martie, 2024

Bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțul, a prezentat un ultimatum autorităților din Moldova pentru reluarea activității grupului de lucru al parlamentului Moldovei și al Adunării Populare a Găgăuziei (APG). Conform INFOTAG, Guțul a scris despre acest lucru în concluziile proiectului de hotărâre al APG privind reluarea cooperării APG și a parlamentului Moldovei.

Proiectul în acest sens a fost propus de deputații APG Alexandr Tarnavski și Mihail Jelezoglo. Deputații consideră necesar să se reia activitatea grupului de lucru, fapt ce va contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă autonomia.

În concluziile sale, Guțul a declarat că grupul de lucru comun al parlamentului și al APG a acționat ”doar pentru a da ochii peste cap” și ”a înșelat” atât reprezentanții Găgăuziei, cât și partenerii europeni ai țării. Potrivit bașcanului, începând cu anul 2015, au fost adoptate o serie de legi și decizii ”împotriva Găgăuziei”, iar grupul de lucru nu a contribuit la depășirea divergențelor.

Guțul a scris în document că pentru a relua cooperarea, Chișinăul trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care: să emită imediat un decret al Președintelui privind numirea șefului (bașcanului) Găgăuziei ca membru al Guvernului; să respecte deciziile anterioare ale grupului de lucru; să restaureze activitatea tuturor serviciilor decentralizate pe teritoriul UTA Găgăuzia; să aducă legislația Moldovei în conformitate cu prevederile Legii ”Privind statutul legal special al Găgăuziei (Găgăuz Yeri)”; să numească conducătorii structurilor de forță ale UTA Găgăuzia la propunerea bașcanului Găgăuziei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.