Русский Română

Blitz-interviu de actualitate

SCANDALUL DE SPIONAJ PRIN OCHII EXPERȚILOR ȘI POLITICIENILOR

01 august, 2023
SCANDALUL DE SPIONAJ PRIN OCHII EXPERȚILOR ȘI POLITICIENILOR
Experții independenți și politicienii au opinii împărțite cu privire la recentul scandal de spionaj, urmat de decizia autorităților RM de a reduce numărul diplomaților  care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Corespondentul agenției INFOTAG, Vladimir Popov, a discutat la această temă cu  Alexandru SLUSARI, fost vicepreședinte al Parlamentului și director executiv al Asociației Forța Fermierilor, experții Corneliu CIUREA, Vitalie ANDRIEVSCHI și Zurab TODUA și Ion LEAHU, fost membru al delegației RM în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC).
 
Alexandru SLUSARI: Sunt surprins să aflu că a fost necesară o investigație jurnalistică pentru a vedea că pe acoperișul ambasadei Federației Ruse la Chișinău se află zeci de antene. În acest sens, întrebarea mea către serviciile secrete ale RM este de ce noi aflăm despre acest lucru atât de târziu și dintr-o investigație jurnalistică dar nu de la SIS.
 
Cât privește instituirea paritîșii numărului de diplomați, acest lucru este stipulat în Convenția de la Viena. În termeni simpli, acest lucru înseamnă că numărul diplomaților care activează în cadrul ambasadei Federației Ruse la Chișinău ar trebui să fie egal cu numărul diplomaților moldoveni care activează la Moscova. Putem spune că, din punct de vedere formal, toate acțiunile se desfășoară în cadrul Convenției de la Viena.
 
Nu cred că recentele evoluții pot avea un impact serios asupra relațiilor moldo-ruse, care de mult timp sunt departe de a fi prietenoase și care au suferit schimbări logice după 24 februarie 2022. Atât timp cât agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei persistă, nu văd cum pot fi îmbunătățite relațiile dintre Chișinău și Moscova.
 
În același timp, este clar că relațiile dintre țările noastre trebuie menținute la un nivel minim. Cel puțin cele economice și comerciale.
 
Corneliu CIUREA: Acest scandal reflectă dependența autorităților RM de geopolitică și de Occident.
 
Se pare că scandalul a fost accelerat de faptul că Rusia a început să bombardeze intensiv infrastructura orașelor ucrainene, a portului Odesa și a altor porturi de pe Dunăre. Și au existat, probabil,  instrucțiuni din partea Occidentului de a întreprinde anumite acțiuni antirusești, lucru care a fost executat imediat de către conducerea RM.
 
Ce reflectă această dependență și cum amenință ea Republica Moldova? Desigur, relațiile Moscovei cu Chișinăul s-au deteriorat, dar nu cred că Rusia va lua acum măsuri foarte dure împotriva Chișinăului, înțelegând că aceste acționează la comandă. La moment toată atenția FR este concentrată asupra situației din Donbas.
 
Vitalie ANDRIEVSCHI: "Scandalul spionajului" este un semnal din partea Chișinăului către Moscova precum că autoritățile nu vor mai tolera amestecul Rusiei în afacerile interne ale RM.
 
Chișinăul nu va mai închide ochii la finanțarea și susținerea informațională a proiectelor politice pro-rusești din RM. Conducerea țării nu va mai rămâne tăcută la refuzul Rusiei de a-și retrage trupele de pe teritoriul republicii. Autoritățile nu vor mai tolera lecțiile Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la decizia de retragere din CSI și alte probleme. De asemenea, nu vor mai fi tolerate activitățile serviciilor speciale rusești pe teritoriul RM. Scandalul spionajului este un mesaj deschis către Kremlin care sună în felul următor "Moldova a făcut alegerea și în această alegere nu există loc pentru Rusia".
 
Zurab TODUA, istoric, politolog, unul dintre liderii partidului Congresul Civic: În ultimele luni, autoritățile RM nu au ratat nicio ocazie de a face declarații sau de a înainta proiecte de legi îndreptate împotriva FR.
 
Acum Rusiei i se cere să reducă numărul diplomaților și a personalului tehnic al ambasadei sub pretextul că pe acoperișul clădirii există "antene greșite". Este de presupus că antenele de pe acoperișul altor ambasade sunt "corecte" și nu o deranjează pe Președinta Maia Sandu. Este clar că, dacă nu ar fi existat aceste antene s-ai fi inventat un alt motiv. De exemplu, faptul că pereții clădirii nu sunt chiar drepți sau ferestrele sunt prea întunecate.
 
Partidul de la guvernare, PAS, îndeplinește un ordin, scopul final al căruia este ruperea relațiilor diplomatice și confruntarea totală cu Rusia. După nivelul rusofobiei, Moldova, probabil, a egalat Polonia. Din păcate nimeni nu se gândește la posibilele consecințe ale acestor acțiuni.
 
Este interesant că nicio altă țară, cu excepția Poloniei, nu se comportă atât de nechibzuit. Toți înțeleg că războiul se va încheia mai devreme sau mai târziu și va fi necesară restabilirea relațiilor dintre state. Mai mult, aproape toate țările europene care au introdus "sancțiuni dure" față de Rusia acum le ocolesc, importând în continuare gaz, petrol și alte bunuri din această țară. De exemplu, SUA continuă să importe din Rusia piese și componente pentru industria aerospațială, metale, motoare, fertilizanți, combustibil pentru centralele nucleare, și, bineînțeles, petrol și gaz. Și doar partidul PAS le cere cetățenilor să nu facă același lucru în numele unei solidarități mitice. Dacă britanicii și americanii nu sunt tocmai solidari cu Ucraina, de ce ar fi Moldova?
 
Ion LEAHU: Reacția anemică a purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, la "scandalul antenelor" vorbește despre faptul că Moscova nu doar că a prevăzut dar știa despre măsurile pe care urma să le întreprindă Chișinăul.
 
Moscova nu a recurs imediat la "artileria grea", acumulând materiale pentru, să zicem, o reacție complexă. Dar natura acesteia se poate vedea din măsurile luate deja - încetarea activității serviciului consular al ambasadei cu începere din data de 5 august. Mulți cetățeni ai RM, inclusiv din Transnistria, care beneficiau de serviciile consulare ale ambasadei devin, în acest fel, potențiali alegători ai partidelor aflate în opoziție față de PAS. Kremlinul va susține cu siguranță protestele anti-guvernamentale din Găgăuzia. Aceste proteste au șansa de a se transforma într-o mișcare masivă pentru alegeri anticipate.
 
Destabilizarea situației din Transnistria ar putea fi o altă pârghie de exercitare a presiunii.
 
Reprezentanții Rusiei și ai Tiraspolului în cadrul CUC au declarat deja că reducerea numărului angajaților ambasadei ar complica activitățile acesteia, ceea ce ar afecta negativ eficiența operațiunii de menținere a păcii. Dar acest lucru nu corespunde adevărului. Operațiunea de menținere a păcii din Zona de Securitate nu mai are de mult timp niciun efect, dar există o serie de metode dovedite pentru a inflama situația: de la reținerea cetățenilor la posturile de control până la simularea unui atac asupra lor. Situația ar putea să se schimbe radical dacă forțele armate ucrainene își continuă ofensiva. În acest caz, Moscova pur și simplu nu va avea timp pentru noi. În cel mai rău caz, se va intensifica problema aprovizionării cu gaze naturale sau muncitorii migranți din Rusia vor fi ”determinați” să se revolte. Este puțin probabil ca Moscova să îndrăznească să ia alte măsuri radicale, cum ar fi lansarea unei rachete care a "ratat ținta", deoarece asemenea acțiuni nu ar duce la majorarea numărului de susținători ai Rusiei în Moldova, ci, din contra, va consolida poziția partidului PAS.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 01.08.2023 10:54:37 Ana
    Acum este mai clar ce si de ce anume asa stau lucrurile in Moldova.
  2. 03.08.2023 06:16:44 Onufrie
    Nu cred ca Moldova are 100 de procente dreptate.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.