Русский Română

Blitz-interviu de actualitate

COMENTARIUL EXPERTULUI: SITUAȚIA CU „STADIONUL REPUBLICAN” ESTE UN INDICATOR DE STAGNARE A PIEȚEI DE EVALUARE ȘI DE REGLEMENTARE A EI

02 noiembrie, 2023
COMENTARIUL EXPERTULUI: SITUAȚIA CU „STADIONUL REPUBLICAN” ESTE UN INDICATOR DE STAGNARE A PIEȚEI DE EVALUARE ȘI DE REGLEMENTARE A EI
În 2022, Guvernul a semnat un memorandum prin care s-a angajat să vândă terenul fostului stadion republican guvernului SUA, pentru construirea unui nou complex de clădiri ale ambasadei. Pentru aceasta, este necesară evaluarea activului. Prima licitație a fost anunțată încă din mai 2022. Dar nu s-a reuşit găsirea unui candidat care să evalueze acest activ nici prin concurs, nici prin negocieri directe. De ce?

Într-un comentariu exclusiv pentru agenția „INFOTAG”, la această întrebare răspunde președintele Asociaţiei evaluatorilor din Republica Moldova, doctorul în economie Galina ŞELARI.

Evaluarea Stadionului republican nu este cel mai dificil lucru. Taxa oferită de Agenția Proprietății Publice (APP) este de două ori mai mare (400 de mii de lei) decât solicită cei mai mari evaluatori din Europa sau America pentru proprietăți similare. Atunci care este motivul din care nu vrea nimeni să se angajeze aici, în Moldova?

Responsabilitatea. Mai exact, noţiunea este ceţoasă. Modul în care autoritățile de reglementare din Republica Moldova înțeleg procesul de evaluare a activelor statului și modul în care acesta ar trebui să se desfășoare în conformitate cu practica internațională sunt, din păcate, lucruri diametral opuse.

Astăzi, pe piața de evaluare lucrează aproximativ 130 de persoane; în comisia care eliberează certificate, permițându-le oamenilor să lucreze pe piață, sunt persoane care au evaluat credite neperformante la cele trei bănci „falimentate” sau au contribuit la vânzarea Air Moldova pentru un preţ de nimic. Sunt și dintre cei care i-au verificat, unora dintre ei fiindu-le deja adresate  întrebări de către autoritățile anticorupție. Nivelul lor este înalt, dar este departe de pașii precişi și corecţi. Sunt obișnuiți să facă totul „sub plapumă”, ca să nu vadă nimeni, iar în acest caz există un nivel atât de mare de transparenţă.

Apropo, în specificațiile tehnice (pentru evaluarea Stadionului republican) există o clauză de confidențialitate. Aceasta este o aberaţie totală. Dimpotrivă, ar trebui să existe o clauză despre deschidere.

Al doilea punct este reglementarea. Când întreaga lume încearcă să le aducă pe toate într-un singur ghem, noi divizăm. Evaluarea bunurilor imobiliare și evaluarea activelor imateriale,  conform legii Republicii Moldova, necesită autorizații diferite. Stadionul republican nu este doar un teren cu probleme, este și un bun imaterial asociat bunului imobiliar. Pentru că sintagma „Stadionul republican” este valoroasă și există și alte aspecte culturale și istorice care influenţează costul.

În al treilea rând, cadrul de reglementare pentru activitățile de evaluare din Republica Moldova (în special, lipsa standardelor) nu permite ca lucrările să fie realizate în interesul bugetului și în conformitate cu practica internațională.

Acum, partea tehnică.

Având în vedere că tranzacţia are loc între două ţări – Moldova şi SUA, valoarea determinată nu trebuie să fie de piaţă, ci echitabilă. Acest lucru le va oferi părților mai mult spațiu de manevră în tranzacție, ținând cont de utilitatea reală, cu perspectiva unei cooperări pe termen lung, ținând cont de impactul semnificativ pe care viitorul Stadion republican îl va avea asupra imobilelor din jur.

Numai așa se poate asigura că viitoarea facilitate (care, potrivit noului proprietar, va cuprinde nu doar misiunea diplomatică în sine, ci și un parc, adică un sit cultural, chiar în centrul orașului) contribuie la afluxul maxim de investiţii transparente. Acest lucru va oferi nu numai beneficii materiale ambelor părți, ci va crea și o imagine a Moldovei care știe să extragă beneficii și în același timp să îmbunătățească aspectul Chișinăului prin implementarea unor proiecte complexe pe termen lung. Aceasta va fi un fel de premieră, în absența unei experiențe pozitive din trecut.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 05.11.2023 12:59:23 Galina
    Cum se poate asa?
  2. 05.11.2023 01:00:04 Natali
    Si care este solutia mai buna pentru Moldova?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.