Русский Română

Partide politice

RENATO USATÎI: „MAI ÎMI PERSECUTĂ CONSECVENT ADEPȚII”

06 октября, 2014
RENATO USATÎI: „MAI ÎMI PERSECUTĂ CONSECVENT ADEPȚII” Ultimele săptămâni, Ministerul Afacerilor Interne al Moldovei se ocupă de persecutarea consecventă a adepților mei și a membrilor partidului meu neînregistrat, a declarat vineri, într-o conferință de presă, omul de afaceri și politicianul Renato Usatîi.

 

Potrivit agenției „INFOTAG”, el a afirmat că 78 de persoane „au fost duse din raioane și orașe ale republicii la interogatorii în direcția de anchetă a MAI”, fiindu-le puse tuturor întrebări similare: „de ce ați votat pentru Usatîi și formațiune? cât el v-a plătit?, și altele de același gen”.

 

„Până azi, 25 de persoane din numărul celor supuși acestei proceduri au refuzat să se retragă din „Partidul Nostru”. Și le sunt recunoscător pentru aceasta. Alții au fost înfrânți și intimidați. Dar țin să le pun o întrebare anchetatorilor care inspiră toată această fărădelege juridică, cum puteam obține de la aceste persoane copia de pe pașapoartele lor interne? Căci este o informație confidențială care se oferă benevol”, s-a întrebat Usatîi.

 

În opinia sa, în spatele tuturor acestor acțiuni se află Vlad Filat, liderul PLDM, după al cărui contingent a fost numit în funcție șeful MAI, Dorin Recean.

 

„Îi avertizez pe Recean și Filat, dar și pe slugile lor, pe șeful adjunct al poliției Moldovei, Cavcaliuc, și pe șeful direcției operațiuni special a MAI, Pasat. Veți merge cu toții la dubă. Pentru fiecare acțiune cu încălcarea procedurilor juridice, în privința cetățenilor Moldovei – adepții mei, veți răspunde imediat după alegeri – la 1 decembrie. Iar la pușcărie deja veți hotărî, cine dintre voi va răspunde pentru ciorbă, și cine pentru fumat. Eu vă voi aminti ce înseamnă Lavrenti Palâci Beria…”, a promis Usatîi.

 

În conferința de presă au vorbit reprezentanți ai „Partidului Nostru” neînregistrat, din raioanele Anenii Noi și Strășeni.

 

Astfel, Mariana Rotaru din Anenii Noi a declarat că sâmbăta trecută a fost sunată la telefonul mobil de o persoană necunoscută care i-a cerut o întâlnire. „Lângă casă, mă aștepta un om în uniformă de polițist, care m-a luat la întrebări despre apartenența mea politică. Apoi, a început să mă amenințe cu o percheziție și confiscarea unor documente demascatoare. Mai târziu, în lipsa mea, a încercat să intre în casă și mi-a speriat fiica. Cu ce drept?”, s-a arătat nedumerită femeia.

 

Rotaru a confirmat faptul că în localitatea Cobusca din raionul Anenii Noi, la o femeie de 80 de ani au venit, de asemenea, colaboratori de poliție, cerându-i să explice de ce semnătura ei a ajuns pe lista semnăturilor pentru înregistrarea „Partidului Nostru”. „Sărmana femeie, care aproape că nu merge, a fost impusă de două ori să se apropie de masă și să semneze anumite procese-verbale polițienești”, a relatat Rotaru.

 

Conform spuselor activistei partidului, Tatiana Puiu din Strășeni, săptămâna aceasta și dânsa a fost așteptată lângă casă de un bărbat necunoscut cu mașina și în haine civile.

 

„S-a prezentat drept polițistul Ion Agachi de la comisariatul raional. Imediat m-a luat la întrebări despre participarea la colectarea semnăturilor și atitudinea mea față de „Partidul Nostru”. Atunci, în prezența lui, am reușit să-l găsesc la telefon pe șeful poliției raionale. Acela a spus că ei nu au în statul de funcțiuni un polițist pe nume Agachi. Bărbatul a plecat imediat”, a menționat ea.