Finanţe

LIMITARE LA 1% STOPEAZĂ SEMNIFICATIV ATRAGEREA DE BANI DE CĂTRE BĂNCI PE PIEȚELE EXTERNE DE CAPITAL

22 aprilie, 2024

Intrarea investitorilor de portofoliu în băncile din Republica Moldova, precum și atragerea de către bănci a banilor ieftini pe piețele internaționale se confruntă cu o problemă - restricționarea substantială a părții din capitalul băncilor la 1%. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru agenția INFOTAG de către partenerul senior al fondului Horizon Capital (SUA), Vasile Tofan.

„Există și o problemă legată de regulile privind divulgarea informațiilor, dar ele sunt, într-un fel sau altul, legate și de proporția investiției”, a remarcat investitorul.

Potrivit lui Tofan, din acest motiv în prezent nu se poate realiza nicio ofertă publică inițială (IPO) pentru nicio bancă din Republica Moldova.

„Am discutat cu peste 130 de investitori, sunt interesați de cazul comercial, sunt interesați, vor să intre pe piața Republicii Moldova. Dar când în țară există reguli de reglementare atât de stranii, ele sunt cu totul neobișnuite și neclare pentru investitori”, a spus Tofan.

Expertul consideră că majorarea proporției substanțiale în capitalul băncilor moldovenești este inevitabilă.

„În procesul de convergență a legislației bancare cu standardele Uniunii Europene, dimensiunea acestei proporții trebuie să fie stabilită la 10%, așa cum este acum în România, precum și în alte țări ale UE. Întrebarea este doar când vom face acest lucru. Aș face acest lucru cât mai repede posibil, pentru a nu pierde avantajele pierdute din investițiile străine în băncile moldovenești”, a spus el.

Potrivit lui Tofan, pentru o țară atât de mică ca Republica Moldova, acest lucru este ”important din punct de vedere strategic”.

„Trebuie să recunosc că schimbările în conducerea BNM dau un anumit nivel de optimism că schimbările în bine vor fi. Suntem o țară mică, trebuie să luptăm și să ne ținem cu dinții de fiecare investitor, deoarece niciunul dintre ei nu se trezește dimineața și nu se gândește - trebuie să investesc neapărat în Republica Moldova. În mâinile reglementatorilor noștri este o putere uriașă, ei trebuie să înțeleagă responsabilitatea care le revine în atragerea investițiilor și îmbunătățirea vieții în țară”, a concluzionat investitorul.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.23 17:37 Fima
    Cred ca dl Tofan are dreptate, asa si este la noi in sitemul bancar.
  2. 2024.04.23 17:39 Fima
    Este prea dura limitare...
  3. 2024.04.23 17:41 Nina
    Daca cu asa propunere este de acord dna Sandu, atunci BNM nu are incotro.
  4. 2024.04.23 17:42 Istvan
    Limitare trebue se fie ridicate macar pina la 5-8 la suta.
  5. 2024.04.24 16:04 Vlada
    Imi place cjind oameni de afaceri bine stiu - ce ei vor si de ce anume asa ei vor. Ca si dl Tofan...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.