Reportaje

ACTIVISTUL PROMOVEAZĂ PROIECTUL NAȚIONAL ”MOLDOVA PROSPERĂ”

22 martie, 2024
ACTIVISTUL PROMOVEAZĂ PROIECTUL NAȚIONAL ”MOLDOVA PROSPERĂ”

Activistul Ruslan Popa a dezvoltat și îndeamnă la implementarea proiectului național ”Moldova Prosperă”. Popa a remarcat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția ”INFOTAG”, că, după zeci de ani de dezvoltare independentă, economia republicii ”se află într-o stare de moarte clinică”.

”În ultimii 10 ani, agricultura a fost complet distrusă, iar populația migrează activ în căutarea unei vieți mai bune. Curând, în țară vor mai rămâne doar băncile și lanțurile de magazine. Este necesară o ieșire din această situație critică, sau până la momentul ”aderării la Uniunea Europeană”, anunțată de actuala putere, Moldova ar putea pur și simplu să nu supraviețuiască", crede Popa.

El propune introducerea în țară a unei ”sistem financiar digital cu dublu-cont absolut transparente".

”În aceasta vor exista două conturi: extern și intern. Contul extern este evaluat la 67 de miliarde de lei - o medie a bugetului anual. Utilizând un model matematic funcțional, în contul intern se va forma o sumă de 670 de miliarde de lei. Aceasta este suma în lei, care se propune a fi convertită în 2,2 miliarde de ore de muncă. Aceste ore digitale vor înlocui masa de lei. Aceasta va fi folosită în calculuri, dar doar în interiorul țării și prin intermediul unei aplicații speciale pentru telefoane mobile numită ”Noroc”. Angajatorii și cetățenii își vor determina relațiile folosind doar ore de muncă. Astfel, o persoană care lucrează 8 ore pe zi timp de 20 de zile pe lună - aceasta înseamnă 160 de ore sau echivalentul a aproximativ 48 de mii de lei. O sumă destul de demnă pentru a trăi”, crede activistul.

În opinia sa, implementarea sistemului dublu-cont presupune ca toate obligațiile externe ale statului față de organizațiile internaționale și contractele entităților juridice să fie asigurate într-o monedă suficientă.

”Un exemplu de utilizare a sistemului financiar dublu-cont - economia Chinei. Ei au ales această cale. Și vedem că economia lor a demonstrat o creștere de la 8% la 10% în diferiți ani. Digitalizarea absolută în interiorul țării permite combaterea corupției, atragerea în economie a investițiilor de care avem acum nevoie și, astfel, furnizarea de salarii, pensii și ajutoare decente oamenilor", crede Popa.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 22.03.2024 03:20:17 Ilie
    Eu nu cred ca tot este atit de usor se faci cum declara acest dl Popa...
  2. 22.03.2024 03:21:00 David
    Pentru asa ceva dl Poppa trebue se registreaza un partid politic PUTERNIC!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.