Social

SONDAJ: FUMĂTORII ÎȘI DORESC SĂ AIBĂ ACCES LA MAI MULTE INFORMAȚII PRIVIND ALTERNATIVELE FĂRĂ FUM

25 aprilie, 2024

69% la sută dintre locuitorii Uniunii Europene consideră că autoritățile ar trebui să ofere fumătorilor adulți acces la informații științifice despre faptul că alternativele fără fum sunt o alegere mai bună decât fumatul tradițional, chiar dacă aceste produse fără fum nu sunt lipsite complet de riscuri. Totodată, doar 13% dintre respondenți nu sunt de acord cu acest lucru. Este concluzia unui nou sondaj internațional realizat la începutul acestui an și prezentat recent în cadrul unei conferințe de presă.

Sondajul independent a fost efectuat de compania de cercetare Povaddo pentru Philip Morris International (PMI), pe un eșantion de peste 14.000 de adulți din 13 state membre ale UE și din Ucraina. Scopul studiului este de a afla opinia publică cu privire la rolul alternativelor fără fum, problema comerțului ilicit cu produse de tutun, precum și așteptările societății față de autorități și industrie.

Potrivit sondajului, 78% dintre respondenți consideră că, dacă autoritățile vor să reducă rata fumatului, ar trebui să se consulte mai mult cu fumătorii, în loc să interzică sau să restricționeze produsele din tutun și să crească taxele. Rezultatele studiului arată că 67 la sută dintre respondenți cred că UE ar trebui să lupte împotriva fumatului prin încurajarea fumătorilor adulți să renunțe complet la țigări sau să treacă la alternative mai puțin nocive.

„Factorii de decizie au introdus foarte multe restricții privind reglementarea produselor din tutun, dar atunci când vrei să educi o societate și să o informezi despre diferența dintre țigări și produsele alternative, este foarte greu să faci acest lucru din cauza limitărilor în comunicare. Dacă, de exemplu, în lume sunt un miliard de fumători, este clar că acest număr nu va scădea prea curând, fapt confirmat și de OMS, așa că restricțiile nu sunt o opțiune. Trebuie să educăm oamenii și să le explicăm că alternativele fără fum sunt o alegere mai potrivită”, a menționatfondatorul și președintele Povaddo, William Stewart.

Totodată, 70% dintre persoanele chestionate au precizat că țara lor ar trebui să se asigure că Uniunea Europeană examinează toate studiile cu privire la alternativele fără fum, înainte de a lua decizii ce țin de reglementarea acestor produse și stabilirea taxelor. Alte 13 la sută nu sunt de acord cu acest fapt.

Prezent la eveniment, președintele Comisiei pe Snus din Suedia, Anders Milton, a precizat că autoritățile suedeze au reușit să obțină rezultate remarcabile în lupta împotriva fumatului oferind acces la produse fără fum și la informații științifice despre alternative. În prezent, rata fumatului în Suedia este de circa 5%.

„Faptul că Suedia înregistrează cea mai mică incidență a cazurilor de cancer la plămâni, chiar dacă în această țară se consumă tutun la fel ca în restul Europei, ne demonstrează că nu tutunul este problema, dar modul în care se acesta este consumat. Pentru că se moare nu de la nicotina din tutun, dar de la gudron. Cred că, în prezent, țările din UE și alte țări din Europa pășesc pe un drum greșit. Este foarte important să nu lăsăm oamenii să moară din cauza fumatului, dar să le explicăm că există alternative care implică mai puține riscuri”, a declarat doctorul Anders Milton, președinte al Comisiei pe snus din Suedia.

Președintele Institutului analitic Sapiens din Franța, Olivier Babeau, a declarat că în statul său rata fumatului constituie aproximativ 30% și practic nu s-a schimbat în ultimii ani, autoritățile franceze ignorând rolul alternativelor fără fum.

„Sigur că există diverse programe împotriva fumatului, dar asta nu este suficient pentru a-i determina pe oameni să renunțe la fumat. Oamenii nu sunt suficient de informați în privința fumatului și produselor fără fum, ceea ce este straniu”, afirmă Olivier Babeau, președintele Institutului Sapiens, Franța.

Sondajul reflectă și opinia europenilor privind problema comerțului ilicit cu produse de tutun. Astfel, 71% dintre participanții la sondaj au precizat că lupta împotriva comerțului ilicit cu produse din tutun și nicotină ar trebui să fie un element esențial al politicii de control al tutunului, în timp ce 15 la sută nu consideră important acest aspect.

De asemenea, 74% dintre respondenți cred că interzicerea anumitor produse din tutun și a unor produse cu nicotină nu va duce la o reducere a consumului acestora, ci dimpotrivă, consumatorii vor căuta aceste produse pe piața neagră. Tot 74 la sută dintre persoanele chestionate afirmă că guvernele ar trebui să ia în calcul volumul comerțului ilicit atunci când stabilesc ratele de accizare a produselor de tutun.

Sondajul Povaddo, solicitat de PMI, a fost efectuat în Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Ucraina. În total, au fost realizate 14.119 interviuri în rândul adulților, în perioada 29 decembrie 2023 - 31 ianuarie 2024.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.