Reportaje

RUDELE CETĂȚEANULUI MOLDOVEAN DECEDAT ÎN CEHIA CER AUTORITĂȚILOR SĂ EXAMINEZE ÎN DETALIU MOTIVELE TRAGEDIEI

02 februarie, 2024
RUDELE CETĂȚEANULUI MOLDOVEAN DECEDAT ÎN CEHIA CER AUTORITĂȚILOR SĂ EXAMINEZE ÎN DETALIU MOTIVELE TRAGEDIEI
Rudele lui Mihail Lichia cetățeanul Moldovei decedat în Cehia în noiembrie 2022, cer autorităților republicii să examineze în detaliu motivele tragediei.

Avocatul Marin Sardar a declarat vineri într-o conferință de presă la agenția ”INFOTAG” că există toate motivele să se îndoiască de versiunea de suicid promovată de poliție și procurori.

”Corpul a fost adus în țară, dar nu s-a efectuat o expertiză medico-legală, cu toate că acest lucru este clar stipulat în articolul 97 al Codului de Procedură Penală. Este obligatorie, de asemenea, deschiderea unei anchete penale în orice caz de deces”, a remarcat el.

Avocatul a menționat că fiul lui Mihail Lichia, Victor, care lucra în același timp în Belgia, a vizitat presupusul loc al morții tatălui său.

Avocatul găsește ciudat faptul că cei din aceeași localitate care au descoperit corpul lui Lichia nu au fotografiat cadavrul găsit.

”Ei nu au dat nici măcar declarații formale polițiștilor. În același timp, se știe că în casa unde locuiau muncitorii moldoveni, unii dintre ei consumau alcool. Dar nu și Mihail. El era genul de om care ar fi putut interveni într-un conflict, restabilind dreptatea și ar putea muri”, crede Sardar.

Sardar a anunțat că, dacă ancheta nu va progresa, în aprilie va depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva inacțiunii autorităților Moldovei, care, cu mare probabilitate, vor fi găsite vinovate.

În Găgăuzia sărbătoresc vineri Ziua Unității Poporale - o sărbătoare instituită în 2017 în onoarea referendumului din 2 februarie 2014, pe care autoritățile centrale l-au recunoscut drept ilegal. La acest referendum, locuitorii autonomiei au votat pentru independența Găgăuziei în cazul pierderii statalității Moldovei (aderarea la România) și pentru orientarea eurasiatică în politica externă a Moldovei.

Conform ”INFOTAG”, guvernatorul Găgăuziei, Eugenia Guțul, a scris în rețelele sociale cu ocazia sărbătorii că în 2 februarie 2014, poporul autonomiei ”și-a exprimat deschis viziunea asupra viitorului său exclusiv în cadrul unei Republici Moldova independente, suverane și neutre”.

”Am arătat puterea spiritului nostru și hotărârea de a apăra interesele vitale ale poporului găgăuz și ale întregii Moldove. Acum, când în fața țării noastre se ridică noi provocări, trebuie să fim din nou uniți, așa cum am fost acum zece ani. Puterea Găgăuziei stă în unitatea poporului!”, a subliniat ea.

Cu ocazia sărbătorii, vineri este zi liberă în Găgăuzia. În centrul Comratului a avut loc o manifestație la care au participat mii de oameni și conducerea autonomiei.

Vorbitorii au criticat autoritățile Moldovei pentru luarea deciziilor fără consultarea cetățenilor. În același timp, au exprimat dorința tuturor găgăuzilor de a trăi în cadrul unei Moldove unite și indivizibile. Mitingul s-a încheiat cu un concert festiv.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 02.02.2024 06:38:58 Efim
    Este o tragedie mare...
  2. 02.02.2024 06:46:59 Liliana
    Evident ca statu trebue se aiba mai mare grija de noi toti!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.