Transnistria şi Găgăuzia

BIROUL PENTRU REINTEGRARE A ÎNDEMNAT PĂCIFICATORII ÎN ZONA DE SECURITATE DE PE NISTRU SĂ RENUNȚE LA ACȚIUNI PROVOCATOARE

23 aprilie, 2024

Biroul pentru Reintegrare a îndemnat păcificatorii din zona de securitate de pe Nistru să „renunțe la acțiuni provocatoare”. Conform INFOTAG, acest lucru este menționat în comentariul său referitor la exercițiile desfășurate marți de păcificatorii ruși.

Potrivit comunicatului, „la 23 aprilie, păcificatorii ruși care fac parte din Forțele de Păcificare Comune pentru Menținerea Păcii au desfășurat exerciții pentru a testa măsurile de „contracarare a atacurilor asupra pozițiilor forțelor de menținere a păcii”. „Exercițiile au avut loc la posturile de păcificatori situate în apropierea localităților Dubăsari, Cocieri, Tighina, Fîrlădeni, Hagimus.

„Delegația Moldovei în Comisia Unificată de Control (CUC) declară că desfășurarea exercițiilor fără coordonarea necesară generează o nouă tensiune în Zona de Securitate, alarmând populația. Aceasta confirmă, de asemenea, că actele constitutive ale misiunii de menținere a păcii pe Nistru sunt grav și sistematic încălcate. Delegația Moldovei în CUC îndeamnă participanții la operațiunea de menținere a păcii să excludă astfel de acțiuni provocatoare, care contravin principiilor menținerii păcii și legislației Moldovei”, se arată în comunicatul Biroului.

Acesta nu este primul caz în care păcificatorii ruși din regiune desfășoară exerciții fără acordul CUC și al comandamentului militar unificat. În decembrie 2023, ei au efectuat exerciții la posturile Forțelor de Păcificare Comune folosind armament, tehnică și echipament militar, unele dintre acestea nici măcar nu au fost declarate ca fiind parte a echipamentului contingentului militar. Delegația Moldovei în CUC a cerut atunci efectuarea unei anchete.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.23 17:33 Dumitru
    Am impresie ca rusii fac acolo ce vor ei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.