Reportaje

SEI RM: SUVERANITATEA MOLDOVEI - DE LA PRACTICI POST-SOVIETICE LA NORME EUROPENE MODERNE

05 martie, 2024
SEI RM: SUVERANITATEA MOLDOVEI - DE LA PRACTICI POST-SOVIETICE LA NORME EUROPENE MODERNE

Societatea evaluatorilor independenți din Moldova (SEI RM) consideră că Republica Moldova ar trebui să renunțe la practicile post-sovietice și să treacă la normele europene moderne.

Președintele SEI RM, economistul Galina Șelari, a remarcat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, că în condițiile crizei socio-economice, în care întreaga lume este treptat implicată, obiectivul Moldovei rămâne același - să activeze sursele de creștere economică existente și să creeze altele noi.

”Chiar dacă un astfel de obiectiv a fost declarat acum mulți ani, rămâne încă actual. Și economia țării continuă să depindă serios de investițiile externe (credite, granturi, transferuri ale cetățenilor), iar veniturile interne rămân nesemnificative (de exemplu, veniturile bugetului din impozitul pe proprietate sunt la nivel de 2% din veniturile totale)”, a remarcat Șelari.

Potrivit Galinei Șelari, schimbarea situației este posibilă dacă se înțelege bine ”ce avem deja”. Acest lucru se referă la gestionarea proprietății de stat, care, la rândul său, necesită o revizuire completă a abordării evaluării imobiliare în Moldova.

Directorul executiv al SEI RM, Dmitrii Teraburca, a remarcat că activitatea de evaluare în Moldova este încă reglementată de o lege din 2002 - în acest timp, normele de evaluare la nivelul UE au fost revizuite cel puțin de șase ori.

”Însă în Moldova încă nu există o înțelegere a dezvoltării strategice a pieței”, a subliniat expertul.

Organizația consideră că piața imobiliară ar trebui recunoscută ca fiind strategic importantă pentru dezvoltarea țării, având în vedere posibilitățile sale. Propunerile SEI RM vor fi trimise autorităților centrale și locale.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 06.03.2024 04:09:20 Olga
    Ei au dreptate, PAS nu este in starea se schimba paradigma economiei noastra.
  2. 06.03.2024 04:10:43 Paulina
    Dna Selaru este bun expert cu mare experinta.
  3. 11.03.2024 04:04:39 Victor
    Tot asa si este, numai ca nimeni nu vre se schimba spre bine la noi situatia.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.