Русский Română

Partide politice

RENATO USATÎI AFIRMĂ CĂ PRIN BĂNCI MOLDOVENEȘTI AU FOST SPĂLATE PESTE $30 MLRD., FURATE ÎN RUSIA,

15 октября, 2014
RENATO USATÎI AFIRMĂ CĂ PRIN BĂNCI MOLDOVENEȘTI AU FOST SPĂLATE PESTE $30 MLRD., FURATE ÎN RUSIA, Peste $30 mlrd. de dolari SUA, furați în Rusia, au fost spălați prin intermediul băncilor moldovenești, a afirmat omul de afaceri și politicianul Renato Usatîi, în timpul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7.

 

Potrivit agenției „INFOTAG”, Usatîi a apreciat că aceasta este o sumă fantastică chiar și pentru Rusia.

 

„O mica bancă moldovenească a fost folosită pe post de „geam” pentru scoaterea acestei sume în off-shore-uri. Banii au ajuns în Țările Baltice și în Marea Britanie. În spatele acestei operațiuni s-au aflat, pur și simplu, niște hoți”, a opinat Usatîi, care a evitat să răspundă la întrebarea dacă cineva din Coaliția de guvernare sau omul de afaceri Veaceslav Platon este implicat în această afacere.

 

„Eu îl cunosc pe Platon. M-am întâlnit de câteva ori. Este un jurist bun”, l-a caracterizat Usatîi pe omul de afaceri Platon, acuzat de o serie de surse mass-media de implicare în tranzacția scandaloasă cu spălarea banilor.

 

Usatîi a spus că Rusia este ferm hotărâtă să elucideze acest caz, „a format o comisie specială, iar Banca Centrală a Rusiei efectuează controale minuțioase ale activității băncilor și retrage licențe zilnic”. El a adăugat că în timpul apropiat, Moldova poate aștepta „surprize în acest dosar”.

 

Politicianul a afirmat că Moldova are doar două bănci în care există bani: Moldindconbank și Victoriabank.

 

El a comentat de asemenea informațiile despre sine, plasate pe site-ul „Криминальная Россия”, la care s-a referit liderul PCRM, Vladimir Voronin, atunci când a vorbit despre Usatîi.

 

„Acesta este singurul site care scrie povești despre Renato Usatîi. În urmă cu două săptămâni m-am întâlnit cu Oleg Voronin și i-am sugerat insistent să-i recomande „bunicului” (Vladimir Voronin – „I”.) să înceteze a spune tot felul de povești despre mine oamenilor din raioane, în timpul întâlnirilor sale electorale”, a menționat Usatîi.