Русский Română

Partide politice

DEMNITARII CARE NU AU PREZENTAT DOCUMENTELE LA CEC PENTRU PARTICIPARE LA ALEGERI POT FI EXCLUŞI DIN LISTĂ

16 октября, 2014
DEMNITARII CARE NU AU PREZENTAT DOCUMENTELE LA CEC PENTRU PARTICIPARE LA ALEGERI POT FI EXCLUŞI DIN LISTĂ Demnitarii, care până joi nu au prezentat documentele la Comisia Electorală Centrală (CEC) privind suspendarea activităţii pe perioada campaniei electorale, riscă să fie excluşi din cursa electorală.

 

Secretarul CEC, Andrei Volentir, a spus corespondentului „INFOTAG”, că „candidaţii, ce nu au prezentat documentele de demisie, au încălcat prevederile Codului Electoral în privinţa alegerilor, şi în privinţa lor cel mai probabil se vor aplica sancţiuni”.

 

„Avem confirmarea neoficială a unor candidaţi că ei au reuşit să-şi suspende activitatea, însă din momente tehnice documentele încă nu au ajuns la CEC. Suntem dispuşi să mai aşteptăm două zile, însă vom verifica fiecare pretendent. Dacă suspendarea activităţii datează din 16 octombrie, ne vom limita la avertismente”, a menţionat el.

 

Potrivit lui Volentir, în privinţa celor ce au neglijat Codul Electoral vor fi aplicate pedepse mai aspre.

 

„Nu este exclus că CEC va decide să se adreseze în judecată pentru a retrage candidaţii din cursa electorală. În faţa legii toţi sunt egali”, a subliniat secretarul CEC.

 

Agenţia „INFOTAG” a aflat că până în prezent documente de suspendare a activităţii nu au prezentat viceprim-miniştrii Natalia Gherman, Andrian Candu şi Tatiana Potîng, pentru şi alţi câţiva demnitari care andidează pentru Parlament pe listele diferitor partide.

 

În ultima zi de prezentare a documentelor de suspendare a activităţii, din cei 90 de demnitari, ce cad sub incidenţa acestei prevederi, 80 au prezentat documentele de suspendare. Cei mai mult „contravenienţi” sunt din Partidul Liberal Reformator, din partea căruia doar trei din şapte persoane au prezentat documentele. Apoi urmează Partidul Liberal, unde doi candidaţi nu au prezentat documentele. Din partea PLDM şi PDM sunt câte unul.

 

„INFOTAG” precizează: Conform Codului Electoral, Cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt: viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului; conducătorii autorităţilor publice centrale; preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor; primarii şi viceprimarii; pretorii şi vicepretorii. Conform legii Prim-ministrul nu este obligat să-şi suspende activitatea pe perioada campaniei electorale, deşi Iurie Leancă, de asemenea, candidează pentru Parlament.