Reportaje

15.10.2003 IMPORTATORII DE PRODUSE PETROLIERE SUSŢIN CĂ DOAR 7% DIN STAŢIILE DE ALIMENTARE CU PETROL AU FOST CONECTATE LA APARATELE DE MARCAT CU MEMORIE FISCALĂ (CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”)

15.10.2003 IMPORTATORII  DE PRODUSE PETROLIERE SUSŢIN CĂ DOAR 7% DIN STAŢIILE DE ALIMENTARE CU PETROL AU FOST CONECTATE LA APARATELE DE MARCAT CU MEMORIE FISCALĂ  (CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”)

Chişinău, 15 octombrie. (INFOTAG). Agenţii economici ce se ocupă de comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere susţin că pînă la ora actuală doar 40 de staţii de alimentare cu carburanţi din cele 550 de pe întreg teritoriul Republcii Moldova au fost conectate la aparatele de marcat cu memorie fiscală. Despre aceasta s-a vorbit într-o conferinţa de presă organizată de Asociaţia importatorilor de produse petroliere "Importcompetrol", care s-a desfăşurat astăzi la agenţia INFOTAG.

După cum a mai comunicat INFOTAG, anterior, în luna iunie anul curent, Guvernul Republcii Moldova a adoptat o hotărîre prin care toate benzinăriile urmează să fie conectate pînă la 1 noiembrie la aparatele de marcat cu memorie fiscală. În cazul în care nu va fi îndeplinită această decizie, ele urmează a fi închise.

Victor Ghiţu, director-adjunct al "Importcompetrol", a comunicat că îndeplinirea acestei hotărîri în termenul stabilit este imposibilă.

"Nu e vina noastră, noi dorim să conectăm distribuitoarele la aparatele de casă, dar aici au apărut alte probleme. În luna iunie, guvernul a hotărît, nu ştim din ce cauză, că apartele vor fi conectate de patru companii: "Sigma", "Iartrag", "Tisu" şi "Cristina Roşca". Dar acestea au reuşit să conecteze pînă acum doar 7% din numărul total de staţii", a declarat Ghiţu.

El susţine că aceste companii nu numai că lucrează încet, dar şi foarte necalitativ.

"Aparatele de casă instalate nu sînt moderne, ci le-am putea numi "moldoveneşti", adică sînt asamblate din piese produse de diferite companii. Preţul de conectare variază de la $2,5 mii pînă la $4 mii, ceea ce este foarte mult, în special pentru staţiile mici. În foarte multe cazuri, aparatele conectate nu funcţionează normal, uneori staţionînd cîte 12 ore din 24", spune Ghiţu.

El a precizat că este clar că la 1 noiembrie vor fi închise mai bine de 500 de staţii.

"Noi nu încercăm să ne eschivăm de la îndeplinirea acestei decizii, ci cerem Guvernului să prelungească termenul. Totodată, vrem să fie organizat un tender pentru companiile ce se ocupă de conectarea aparatelor de casă cu memorie fiscală, care să facă un lucru calitativ, în conformitate cu standardele internaţionale şi nu ceeea ce fac cele patru companii", a mai spus Ghiţu.

Aceaşi sursă a precizat că în cazul în care la 1 noiembrie staţiile ce nu au fost conectate la aparatele de marcat cu memorie fiscală vor fi închise, în semn de solidaritate, vor fi închise şi cele conectate.

O altă problemă care a fost discutată în conferinţa de presă a fost şi o altă decizie a guvernului, prin care a fost stabilită o taxă de 50 de bani pentru fiecare litru de gaz lichefiat comercializat pentru automobile. Bani care urmează să fie viraţi într-un cont al Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor pentru reparaţia drumurilor.

Mihail Nebesnîi, şeful direcţiei comercializare a Companiei "LUKoil-Moldova", a comunicat că această decizie loveşte crunt în rîndul populaţiei sărace.

"În primul rînd, nu se poate face diferenţă între proprietarii de automobile ce circulă pe bază de gaz lichefiat şi cetăţenii care îşi încarcă butelia de gaz pentru aragaz. Apoi, se ştie că gazul lichefiat este mai ieftin ca produsele petroliere. Foarte mulţi cetăţeni preferau să conecteze automobilele cu butelii speciale de gaz, astfel încît să fie mai ieftină circulaţia. Decizia luată de guvern, însă, răstorană această logică, deoarece, în cazul în care agenţii economici ar aplica această taxă, litrul de gaz lichefiat ajunge la 4,1 lei, iar o butelie pentru aragaz la 164 lei", susţine Nebesnîi.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.