Reportaje

30.10.2003 ASOCIAŢIILE DE PROPRIETARI DE LOCUINŢE PRIVATIZATE VOR ACŢIONA SA "TERMOCOM" ÎN INSTANŢA DE JUDECATĂ (CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”)

30.10.2003 ASOCIAŢIILE DE PROPRIETARI DE LOCUINŢE PRIVATIZATE VOR ACŢIONA SA "TERMOCOM" ÎN INSTANŢA DE JUDECATĂ (CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”)

Chişinău, 30 octombrie. (INFOTAG). Asociaţiile de proprietari de locuinţe privatizate intenţionează să acţionează în judecată SA "Termocom" pentru neîndeplinirea obligaţiunilor sale faţă de consumatori. Acest lucru l-a comunicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la agenţia INFOTAG, Oleg Cernei, director executiv al consiliului municipal al propritearilor de locuinţe privatizate.

El a relevat că organizaţia sa face parte din Consiliul consultativ al organizaţiilor de protecţie a drepturilor consumatorilor, care are deja o experienţă în ceea ce ţine de acţionarea prestatorilor de servicii în instanţele de judecată (circa 30 de dosare au fost intentate pînă în prezent).

Oleg Cernei susţine că, potrivit contractelor pe care SA "Termocom" le încheie cu consumatorii, primăria este cea care decide începerea sezonului de încălzire, iar SA "Termocom" se obligă în termen de trei zile de la această decizie să branşeze consumatorii la sistemul de încălzire.

El a menţionat că deşi primăria a decis începerea sezonului de încălzire la data de 27 octombrie, pînă în prezent nu a fost branşat nici un bloc de locuit. De asemenea, au rămas nebranşate mai multe şcoli şi grădiniţe.

Potrivit spuselor sale, la sursa de energie termică trebuie să fie branşate toate blocurile şi nu doar cele care au achitat 100% pentru consumul anterior. "Acest nivel de 100% a fost stabilit printr-o hotărîre de guvern, dar există Legea condominiului în fondul locativ, care are o putere juridică mai mare şi care prevede că toţi consumatorii trebuie conectaţi", a spus Oleg Cernei.

Roman Mihăieş, preşedintele Asociaţiei Avocaţilor Liber-Profesionişti, care este şi secretar al Consiluiului consultativ al organizaţiilor de protecţie a drepturilor consumatorilor, a spus că, pentru deblocarea situaţiei în care s-a ajuns, autorităţile ar trebui să restructureze datoriile istorice ale consumatorilor.

El a aminitit că, anterior, consiliul respectiv prezentat conducerii republicii o listă cu 14 propuneri, menite să îmbunătăţească situaţia consumatorilor, însă, pînă în prezent, nici una dintre acestea n-a fost implementată.

Roman Mihăieş a menţionat că consiliul a cerut implementarea acestor propuneri în timp de trei luni, dar, deoarece acest termen a expirat recent, organizaţiile de protecţie a drepturilor consumatorilor au decis să mai acorde încă trei luni autorităţilor, în speranţa că măcar unele propuneri vor fi luate în seamă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.