Reportaje

13.11.2003 PRO EUROPA PROPUNE SĂ SE TRIMITĂ ÎN TRANSNISTRIA O MISIUNE DE OBSERVATORI MILITARI AI UNIUNII EUROPENE ŞI AI NATO (CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”)

13.11.2003 PRO EUROPA PROPUNE SĂ SE TRIMITĂ ÎN TRANSNISTRIA O MISIUNE DE OBSERVATORI MILITARI AI UNIUNII EUROPENE ŞI AI NATO (CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”)

Chişinău, 13 noiembrie. (INFOTAG). Organizaţia neguvernamentală Pro Europa din Transnistria consideră drept necesară prezenţa pe teritoriul regiunii a unei misiuni de observatori militari din partea Uniunii Europene şi NATO în cadrul programului European Security and Defense Politic.

Boris Asarov, şeful serviciului de presă al organizaţiei respective, a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi la agenţia INFOTAG, că, în caz contrar, situaţia din regiune ar putea degenera într-un conflict militar.

„Misiunea va contribui la retragerea cît mai grabnică a trupelor ruseşti din Transnistria. Prezenţa unităţilor militare ruseşti în regiune constituie o încălcare a angajamentelor asumate de Rusia faţă de OSCE, o provocare comunităţii internaţionale”, a menţionat Asarov.

El a subliniat că formaţiunile armate ruseşti nu au dreptul de a se afla pe teritoriul RMN sub nici o formă, nici chiar ca unităţi de pacificare.

„Actuala putere din Transnistria se menţine bizuindu-se pe sprijinul regimului rusesc semifascist arhaic. Ar trebui să vină la putere o nouă elită, proeuroatlantică”, a afirmat Asarov.

Potrivit afirmaţiilor sale, Transnistria şi Basarabia ar trebui să fie un stat unic, cu o nouă constituţie, care prevede schimbarea formatului procesului de negocieri prin antrenarea SUA, a Uniunii Europene şi a României.

INFOTAG precizează: Organizaţia obştească Pro Europa a fost constituită la 22 decembrie 2002 şi întruneşte 50 de persoane.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.