Reportaje

26.11.2003 „BUCURIA” SA A INTENTAT ÎN PROCURATURA GENERALĂ O ACŢIUNE ÎMPOTRIVA COLEGIULUI CURŢII DE APEL ECONOMICE (CONFERINŢĂ DE PRESĂ)

26.11.2003 „BUCURIA” SA A INTENTAT ÎN PROCURATURA GENERALĂ O ACŢIUNE ÎMPOTRIVA COLEGIULUI CURŢII DE APEL ECONOMICE (CONFERINŢĂ DE PRESĂ)

Chişinău, 26 noiembrie. (INFOTAG). „Bucuria” SA a intentat în Procuratura Generală o acţiune împotriva judecătorilor Petru Răilean, Maria Moraru şi Tamara Pelin de la Curtea de Apel Economică. Pavel Filip, directorul întreprinderii, consideră că judecătorii respectivi au anulat în mod neîntemeiat o decizie pronunţată de Judecătoria Economică de circumscripţie Chişinău.

Precum informează agenţia INFOTAG, el a reamintit, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, că la 23 septembrie Judecătoria Economică a calificat drept nul şi neavenit procesul verbal al consiliului societăţii, în care, chipurile, s-ar fi semnat scrisoarea de garanţie către Moldindconbank pentru un credit de $1,8 mln. acordat de către aceasta firmei „Feodosia”. Acum, Curtea de Apel a anulat decizia respectivă, fabrica urmînd să achite creditul şi dobînzile la acesta cu propriile mijloace.

„Nu este vorba de o eroare judiciară sau de incompetenţă profesională. Pur şi simplu, judecătorii au executat o comandă a unor persoane sus-puse. Noi dorim ca în Moldova să acţioneze justiţia, nu interesele personale”, a declarat Filip.

Potrivit afirmaţiilor sale, semnînd scrisoarea de garanţie, fostul director al fabricii, actualul premier Vasile Tarlev a încălcat Legea cu privire la societăţile pe acţijni şi statutul întreprinderii, potrivit căruia eliberarea garanţiilor în favoarea unor terţe persoane constituie o prerogativă a consiliului societăţii.

„Potrivit regulamentului, la şedinţa consiliului societăţii trebuie să asiste cel puţin patru din cinci membri. Unii membri ai consiliului societăţii au declarat că ei au fost siliţi să semneze procesul verbal. Însă Curtea de Apel Economică nu a ţinut seama de acest lucru, ba mai mult decît atît, a decis că la şedinţa consiliului au asistat toţi cei cinci membri”, a afirmat Filip.

El nu a exclus posibilitatea că Procuratura Generală nu va întreprinde nimic pe marginea acţiunii intentate de fabrică şi nu va intenta un dosar penal împotriva judecătorilor care comit abuzuri în serviciu.

Directorul fabricii „Bucuria” a menţionat că mizează pe Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a preluat spre examinare dosarul fabricii, precum şi pe sprijinul preşedintelui Vladimir Voronin în asigurarea unui proces judiciar corect.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.