Reportaje

13.03.2006 AGENŢIA „EX-LEGE” VA INSTRUI JUDECĂTORII DE INSTRUCŢIE CUM SĂ RESPECT DREPTURILE OMULUI LA ARESTUL PREVENTIV

13.03.2006 AGENŢIA „EX-LEGE”  VA INSTRUI JUDECĂTORII DE INSTRUCŢIE CUM SĂ RESPECT DREPTURILE OMULUI LA ARESTUL PREVENTIV

Chişinău, 13 martie. (INFOTAG). Agenţia pentru susţinerea învăţământului juridic şi a organelor de drept „EX-LEGE”, în cooperare cu Consiliul Superior al Magistraturii, va instrui pe parcursul anului curent judecătorii de instrucţie în domeniul respectării drepturilor omului la arestul preventiv. Despre aceasta s-a vorbit la conferinţa de presă care a avut loc, luni, la INFOTAG.

Valeriu Zubco, preşedintele „EX-LEGE”, a comunicat că în acest sens, la începutul anului curent, cu suportul financiar al Fundaţiei SOROS-Moldova, a fost lansat proiectul „Asigurarea respectării standardelor privind drepturile omului de către judecătorii de instrucţie la aplicarea arestului preventiv”.

„Judecătorii de instrucţie au responsabilităţi foarte mari şi ei nu totdeauna cunosc toate subtilităţile procesului de arest preventiv, nici reţinuţii nu îşi cunosc drepturile, astfel avem numeroase cazuri de încălcare a drepturilor reţinuţilor, fără ca cineva să fie vinovat în direct” – a spus Zubco.

El a menţionat că în cadrul proiectului, judecătorii de instrucţie vor participa la seminare instruire ţinute de experţii Curţii Supreme de Justiţie.

„Va fi elaborat şi un ghid al judecătorilor de instrucţie, care îi va ajuta să-şi îndeplinească funcţia cît mai corect. Ghidul va fi distribuit gratis. va fi distribuit gratis. De asemenea, prin monitorizarea şi evaluarea activităţii acestora, vor fi elaborate standardele pentru selectarea judecătorilor. Proiectul pune un accent pe asigurarea legalităţii deciziilor de eliberare a mandatelor de arest” – a mai preşedintele „EX-LEGE”.

Valeriu Zubco, a precizat că actualmente în Moldova activează 44 de judecători de instrucţie, dar din motiv că volumul de muncă a acestora este extrem de mare, ar fi oportun că numărul acestora să fie majorat cu încă zece.

Autorii proiectului au mai comunicat că pe parcursul anului curent, vor fi difuzate mai multe emisiuni televizate şi radiofonice privind respectarea drepturilor omului de către judecătorii de instrucţie.

INFOTAG precizează: Agenţia „EX-LEGE” şi-a început activitatea în anul 2000. De atunci a editat mai multe broşuri, cărţi şi manuale, inclusiv în 2005 „Ghidul persoanei la reţinerea şi aplicarea măsurilor preventive”, cu un tiraj de 20 mii exemplare.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.