Reportaje

13.03.2006 ONG-URILE DIN STÎNGA NISTRULUI CER ANULAREA DECRETULUI PRIVIND STOPAREA FINANŢĂRILOR DIN STRĂINĂTATE

13.03.2006 ONG-URILE DIN STÎNGA NISTRULUI CER ANULAREA DECRETULUI PRIVIND STOPAREA FINANŢĂRILOR DIN STRĂINĂTATE

Chişinău, 13 martie. (INFOTAG). Organizaţiile neguvernamentale (ONG) din partea stîngă a Nistrului cer anularea decretului liderului autoproclamatei RMN, Igor Smirnov „Cu privire la interzicerea finanţării de peste hotare a organizaţiilor necomerciale din stînga Nistrului”, din 9 martie curent.

Luni, 13 martie, reprezentanţii mai multor ONG-uri din regiune au susţinut o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, în care Ştefan Urîtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului în R. Moldova (CHDOM) a informat că sîmbătă, 11 martie, la Bender a avut loc Forumul pentru Democraţie şi Drepturile Omului, la care 18 organizaţii au semnat o declaraţie, cerînd anularea decretului şi garantarea dreptului la libera asociere şi funcţionare a ONG-urilor. Printre semnatari se numără: „Dignitas”, „Uniunea Cetăţenească”, asociaţia „Lumină”, „Vatra”, Evrica”.

„Acest decret încalcă atît legislaţia naţională, cît şi cea internaţională şi este un exemplu elocvent că RMN nu este democratică şi că în această regiune îşi face interesele Igor Smirnov. Scopul acestui decret este de a distruge puţina democraţie care se instaurează în regiune datorită societăţii civile şi de a subjuga şi în continuare populaţia din stînga Nistrului”, a estimat Urîtu.

El a apreciat că prin acest decret Smirnov încearcă să autoizoleze regiunea. „La moment, regiunea transnistriană are cca 600 de ONG-uri înregistrate, din care cca 20 sînt cu adevărat independente şi democratice. Din păcate, o mare pare din celelalte deservesc puterea şi primesc finanţare din Federaţia Rusă. Nu cred că acest decret le va afecta cumva activitatea”, a spus preşedintele CHDOM.

Ştefan Urîtu a afirmat că stoparea finanţărilor din străinătate nu va împiedica ONG-urile transnistrene să lupte pentru democratizarea regiunii. Declaraţia ONG-urilor a fost trimisă conducerii R.Moldova, RMN şi la organismele internaţionale.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.