Reportaje

15.03.2006 REPREZENTANTUL COMITETULUI HELSINKI ÎN R.MOLDOVA A FOST AGRESAT PE TERITORIUL TRANSNISTREAN

15.03.2006 REPREZENTANTUL COMITETULUI HELSINKI ÎN R.MOLDOVA A FOST AGRESAT PE TERITORIUL TRANSNISTREAN

Chişinău. 15 martie. (INFOTAG). Maxim Belinschi, reprezentant al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului în R. Moldova (CHDOM), consultant în proiectul „Monitorizarea şi promovarea drepturilor omului în Transnistria”, a fost agresat pe teritoriul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN).

Miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Belinschi a spus că în dimineaţa zilei de 14 martie a fost reţinut la Tiraspol de către colaboratorii aşa-zisului minister al securităţii naţionale al Transnistriei. Expertul urma să participe, în calitate de observator, la judecarea dosarului administrativ intentat cetăţenei Ala Minina, pe care autorităţile autoproclamatei RMN o acuză de acţiuni ilegale (organizarea unui miting de protest faţă de creşterea tarifelor la serviciile comunale). La sediul judecătoriei, Belinschi a fost reţinut de trei necunoscuţi, purtînd cagule şi care s-au prezentat drept colaboratori ai ministerului securităţii. „Am fost împins cu forţa în maşină şi ameninţat că voi fi bătut dacă voi opune rezistenţă”, a spus reprezentantul CHDOM.

El a declarat că necunoscuţii l-au dus într-un loc pustiu pe malul Nistrului, i-au legat mîinile şi i-au pus mai multe întrebări, după care i-au interzis să mai vină pe teritoriul transnistrean şi au plecat. „Mi-am eliberat singur mîinile, am luat legătura cu comisariatul de poliţie Bender, apoi – cu comitetul Helsinki”, a precizat Maxim Belinschi.

Preşedintele CHDOM, Ştefan Urîtu, afirmă că atacul asupra reprezentantului Comitetului ar avea legătură cu conferinţa de presă din 13 martie, în care s-au lansat critici la adresa regimului separatist. Urîtu a spus că CHDOM a făcut apel către instanţele locale şi internaţionale, cerînd responsabililor să ia măsurile de rigoare.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.