Reportaje

28.09.2007 PERSOANELE ÎN ETATE DIN LUMEA ÎNTREAGĂ SE UNESC PENTRU A CERE ACŢIUNI PRIVIND ÎMBĂTRÂNIREA

28.09.2007 PERSOANELE ÎN ETATE DIN LUMEA ÎNTREAGĂ SE UNESC PENTRU A CERE ACŢIUNI PRIVIND ÎMBĂTRÂNIREA

Persoanele în etate din Republica Moldova s-au întâlnit cu reprezentanţii Guvernului pe 27 Septembrie, ca parte a campaniei globale – Ziua Internaţională ONU a Oamenilor în Vârstă, pentru a cere îmbunătăţiri în politicile şi practicile referitoare la îmbătrânire.

HelpAge International în Moldova, împreună cu 14 OTC-uri şi ONG-uri din Sudul şi Nordul Moldovei, s-a alăturat organizaţiilor şi grupurilor persoanelor în etate din mai mult de 25 de ţări, ca parte a proiectului Vârsta Cere Acţiuni, prima acţiune mondială coordonată de persoanele în etate pentru realizarea unei schimbări. HelpAge International a lansat campania mondială pentru a ridica nivelul conştientizării problemelor cu care se confruntă persoanele în etate şi pentru a asigura că Guvernul tinde spre atingerea scopurilor din Planul Internaţional de Acţiuni de la Madrid privind Îmbătrânirea (PIAMÎ), o declaraţie aprobată de 159 de state membri ai ONU – 5 ani în urmă (2002) determinând în ce mod problema îmbătrânirii va fi abordată.

“Fie că este o bunică din Africa ce are grijă de nepoţii săi după ce părinţii au murit de SIDA, sau un bunel în India ce continuă să lucreze pentru a susţine familia sa numeroasă, rolul vital al persoanelor în etate este serios subestimat de guverne şi alte persoane din lumea întreagă,” a spus Richard Blewitt, Şeful Executiv HelpAge International.

Delegaţia persoanelor în etate din RM s-a întâlnit cu reprezentanţii Comisiei Parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei şi Comerţului, Ministerul Justiţiei, Comisia Primăriei pentru Educaţie, Protecţie Socială şi Ocrotire a Sănătăţii.

Delegaţia din RM Vârsta Cere Acţiuni a cerut Guvernului:

1. Sa faciliteze accesul persoanelor în etate la asistenţă şi asigurări sociale, care să asigure un nivel de trai calitativ. 2. Să extindă lista de medicamente asigurate de Poliţa de Asigurare Medicală, plus lista de medicamente gratuite şi să mărească accesibilitatea procurării acestora. Să perfecţioneze sistemul listelor de aşteptare pentru investigaţiile instrumentale, precum şi celor de laborator, oferite în cadrul Asistenţei Medicale Obligatorii, în scopul reducerii perioadei de aşteptare în termen de până la 3 zile maximum. 3. Să participe la procesul de pregătireinstruire şi ocupare a persoanelor în etate după pensionare, în scopul prevenirii marginalizării şi excluderii sociale. 4. Să implice persoanele în etate la procesul de luare a deciziilor la nivel local şi naţional.

HelpAge Moldova: Proporţia persoanelor în etate în Moldova a crescut stabil şi a înregistrat o creştere de 14% în 2006. Acest număr va continua să crească în anii următori şi o să atingă cifra de 35% în 2050 (ONU DESA). La nivel mondial “Rata persoanelor în etate (peste 60 ani) creşte mai repede decât orice alte grupuri de vârstă de pe orice continent, şi până în 2050 1 din 5 oameni ai populaţiei mondiale va fi o persoană în etate. În prezent se estimează că 100 milioane de persoane în etate supravieţuiesc cu mai puţin de un dolar SUA pe zi şi sunt printre cele mai sărace şi marginalizate grupuri din multe ţări. Până când guvernele nu vor acţiona pentru a crea nişte politici favorabile pentru vârsta înaintată, situaţia persoanelor în etate numai se va deteriora ,” a spus Blewitt.

Note pentru redactori HelpAge International are o viziune a lumii în care persoanele în etate îşi valorifică potenţialul pentru a duce o viaţă demnă, sănătoasă şi în siguranţă. HelpAge International este o reţea mondială ce luptă pentru drepturile persoanelor în etate dezavantajate, pentru siguranţa lor fizică şi economică; asistenţă medicală şi servicii sociale; şi susţinere în rolul lor de îngrijitor inter-generaţional. Pentru mai multe informaţii despre activitatea HelpAge International, va rugăm să vizitaţi pagina noastră web: www.helpage.org

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.