Reportaje

09.10.2007 „PATRIA-MOLDOVA” NEGOCIAZĂ CU RUSIA POSIBILITĂŢI DE LEGALIZARE A MUNCITORILOR MOLDOVENI

09.10.2007 „PATRIA-MOLDOVA” NEGOCIAZĂ CU RUSIA POSIBILITĂŢI DE LEGALIZARE A MUNCITORILOR MOLDOVENI

Chişinău, 9 octombrie. (INFOTAG). Partidul „Patria-Moldova” negociază cu factorii de decizie de la Moscova posibilitatea legalizării cetăţenilor moldoveni care muncesc în această ţară, a comunicat marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Gheorghe Sima, vicepreşedintele partidului.

El a menţionat că liderul formaţiunii, Andrei Ţărnă, care se află permanent la Moscova, discută problema cu deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Rusiei şi speră să găsească o soluţie rezonabilă pentru ea. Sima a precizat că Andrei Ţărnă urma să asiste la conferinţa de presă de la Chişinău, dar, în ultimul moment, s-a răzgîndit pentru că ar fi riscat să fie arestat, sub un pretext formal, inventat de autorităţile moldovene „la fel cum s-a procedat şi în cazul lui Valeriu Pasat”.

„Patria-Moldova” este indignată de faptul că Preşedintele Vladimir Voronin a refuzat să semneze, la summitul CSI de la Duşanbe, documentele cu privire la migraţiune. Gheorghe Sima a declarat că, astfel, şeful statului şi-a dovedit, o dată în plus, indiferenţa la soarta a peste 700 mii de moldoveni care muncesc la negru în CSI, preponderent în Rusia, şi care transferă în ţară circa un miliard de dolari americani, anual.

Partidul intenţionează să se ocupe, în locul autorităţilor, de problema muncitorilor moldoveni peste hotare, şi în acest scop va înfiinţa reprezentanţe în Rusia, Spania, Italia şi Portugalia - ţările în care lucrează un număr impunător de moldoveni.

Gheorghe Sima a comentat şi recentele propuneri de rezolvare a conflictului transnistrean ale Preşedintelui Vladimir Voronon, care i-a invitat pe liderii transnistreni la masa de negocieri pentru rezolvarea unor probleme cotidiene, cum ar fi libera circulaţie pe ambele maluri ale Nistrului. Vicepreşedintele „Patria-Moldova” a declarat că transnistrenii nu mai cred în sinceritatea lui Voronin, pentru că documentele semnate anterior cu el nu se respectă, şi că liderii de la Tiraspol vor accepta să reia tratativele după plecarea comuniştilor de la putere.

INFOTAG precizează: „Patria-Moldova” a fost constituită pe 9 septembrie 2007, prin fuzionarea partidului „Uniunea Muncii Patria-Rodina” cu organizaţia muncitorilor moldoveni din Rusia „Patria-Moldova”. Ministerul Justiţiei încă nu a înregistrat fuziunea celor două organizaţii şi nici alegerea noii conduceri a partidului.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.