Reportaje

15.10.2007 „VINĂRIA PURCARI” A PUS ÎN VÎNZARE FAIMOASELE VINURI „NEGRU DE PURCARI” ŞI „ROŞU DE PURCARI”

15.10.2007 „VINĂRIA PURCARI” A PUS ÎN VÎNZARE FAIMOASELE VINURI   „NEGRU DE PURCARI” ŞI „ROŞU DE PURCARI”

Chişinău, 15 octombrie. (INFOTAG). „Vinăria Purcari” a pus în vînzare faimoasele vinuri „Negru de Purcari” şi „Roşu de Purcari”. Prezentarea vinurilor a avut loc luni, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

Artur Marin, vicedirectorul întreprinderii, a spus că timp de peste 15 ani crama din Purcari nu a mai produs asemenea băuturi. „Depuse la maturare în butoaie din stejar franceze, în anul 2003, după care s-au mai aflat timp de încă jumătate de an în sticlă, în condiţii ideale pentru maturarea în sticlă, “Negru de Purcari” şi “Roşu de Purcari” produc o impresie de neuitat. De altfel, sînt vinurile care au anume gustul, culoarea, aroma pe care le cunoşteau reprezentanţii categoriilor de oameni cele mai nobile în toate ţările în care aceste băuturi au fost prezente vreodată – Marea Britanie, Rusia ţaristă sau Uniunea Sovietică”, a spus Marin.

El a informat că, combinatul va produce cîte 100 mii sticle de asemenea vinuri, anual. „Vinurile se vor vinde în magazinele autohtone, la preţul de 250 lei sticla. Negociem şi posibilităţi se exportare a acestor vinuri, cu parteneri din CSI, Europa, Marea Britanie”, a menţionat vicedirectorul.

Victor Bostan, Directorul General al „Vinăriei Purcari”, a precizat că sticlele şi etichetele s-au confecţionat nu în Moldova. „Vinurile care se servesc în restaurante iniţial sînt degustate şi sîntem convinşi că „Negru de Purcari” şi „Roşu de Purcari” sînt imposibil să nu fie recunoscute. „Vinăria Purcari” plănuieşte să producă 1 mln. sticle de vin. În anii 2004-2006, au fost comercializate 1,5 mln. sticle. „Vinăria Purcari” deţine 300 ha de vii, inclusiv cu soiuri ca „Saperavi” şi „Rara neagră”. Complexul turistic „Vinăria Purcari” este vizitat anual de circa 1 mie de persoane, din care 60% sînt cetăţeni străini”, a spus Bostan.

INFOTAG precizează: Istoria vinificaţiei de Purcari îşi are rădăcinile în începutul secolului al XIX-lea, cînd în Europa au pornit, pentru prima dată, discuţiile despre vinul de Purcari. În anul 1847, la Expoziţia Agricolă Basarabeană, vinul de Purcari a cucerit prima sa medalie de aur. Apoi, la Expoziţia Mondială de la Paris, în 1878, «Negru de Purcari» este de asemenea menţionat cu distincţia supremă – Medalia de Aur. De atunci, vinul a fost livrat constant la curţile marilor monarhi ai lumii – ţarul rus Nicolai II, regele englez Gheorg IV, regina engleză Victoria.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.