Reportaje

SOCIETATEA CIVILĂ DIN MOLDOVA VA MONITORIZA ACTIVITĂŢILE DE REDUCERE ŞI COMBATERE A CORUPŢIEI

SOCIETATEA CIVILĂ DIN MOLDOVA VA MONITORIZA ACTIVITĂŢILE DE REDUCERE ŞI COMBATERE A CORUPŢIEI

Chişinău. Societatea civilă va monitoriza, în perioada ianuarie, 2008 – februarie, 2009, activităţile de reducere şi combatere a corupţiei în sistemul judecătoresc,  Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei.

Miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG,  Mircea Eşanu, secretarul Alianţei Anticorupţie, a precizat că monitorizarea va fi efectuată în special de către cinci ONG-uri membre a alianţei: Agenţia pentru Susţinerea  Învăţămîntului Juridic, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Centrul Pro Marshall, Transparency International Moldova, Centrul pentru Analiză şi Prevenirea Corupţiei.

„Alianţa Anticorupţie va utiliza o metodologie unică de monitorizare, care se bazează pe experienţa Bulgariei, dar este ajustată la realităţile din Moldova. Ea se va baza pe: sondaje de opinie, interviuri, studierea documentelor, materialele de presă. Rapoartele de monitorizare vor fi prezentate trimestrial. Scopul acestui monitoring este de a evalua obiectiv gradul de transparenţă şi capacităţile instituţiilor publice de prevenire şi  combatere a corupţiei în Moldova”, a relevat Eşanu.

Susan Van Pelt, reprezentantul Academiei pentru Dezvoltare Academică, finanţatorul programului, a îndemnat autorităţile din Moldova să fie deschise cu societatea civilă. „Pînă acum, ne-am bucurat de o cooperarea frumoasă între structurile de stat şi societatea civilă şi sperăm că aceasta va continua. Doar aşa corupţia în Moldova va putea fi redusă şi combătută”, a subliniat ea.

INFOTAG precizează:  Activităţile de monitorizare au loc în cadrul Programului „Consolidarea capacităţilor de monitorizare a societăţii civile din Moldova”, finanţat de Corporaţia „Provocările Mileniului”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.