Reportaje

UCM: INIŢIATIVA PLDM DE ORGANIZARE A REFERENDUMULUI ESTE INOPORTUNĂ

UCM: INIŢIATIVA PLDM DE ORGANIZARE A REFERENDUMULUI ESTE INOPORTUNĂ

Chişinău. Uniunea Centristă din Moldova (UCM) consideră că iniţiativa Partidului Liberal Democrat din R.Moldova (PLDM) privind organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei şi a Codului Electoral, este inoportună.

PLDM propune modificarea procedurilor constituţionale de alegere a Preşedintelui ţării (astfel ca şeful statului să fie ales de tot poporul, şi nu de Parlament) şi schimbarea sistemului electoral proporţional cu unul mixt (alegerea după liste de partid şi în circumscripţii uninominale).

Joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Mihai Petrache, liderul UCM, a spus că iniţiativa este foarte bună, dar realizarea ei la momentul de faţă poate fi contraproductivă.

„Acum nu este timpul potrivit, deoarece  pentru a iniţia desfăşurarea unui referendum  sînt necesare minimum 13 luni. În acelaşi timp, referendumul nu poate fi desfăşurat  în decursul a 4 luni pînă sau după desfăşurarea alegerilor. Respectiv, referendumul ar putea avea loc abia în august 2009. Rezultatele însă, ar putea fi ignorate de viitorul Parlament, aşa cum s-a mai procedat pînă acum în situaţii similare. Iniţiativa lansată de PLDM este inoportună şi din motiv că în ajunul alegerilor din 2009, ar putea să apară noi scenarii. Se ştie că cca 80% din alegători  ar sprijini  această iniţiativă şi mai toate partidele parlamentare ar susţine-o, dorind astfel să cîştige credite. De aceea organizarea şi desfăşurarea referendumului ar putea avea loc în termene minime  şi în ianuarie, 2009 Constituţia ar  putea fi modificată. În aceste condiţii, nu este exclus că actualul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, ar putea pretinde două mandate prezidenţiale, avînd în vedere  modificarea temeiurilor şi a procedurilor constituţionale pentru alegerea şefului statului”, a spus Petrache.

El a estimat că un asemenea scenariu este real, mai ales că liderii din opoziţie se vor dispersa în diferite tabere, iar Voronin va fi ales direct în funcţia de şef de stat. ”Mai bine forţele democratice din ţară ar începe să activeze şi să obţină de pe acum încrederea alegătorilor, ca în viitorul parlament să deţină majoritatea”,  a opinat Mihai Petrache.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.