Русский Română

Partide politice

… IAR EXPERŢII CONSIDERĂ CĂ POLITICIENII SPECULEAZĂ PE MARGINEA REFERENDUMULUI PRIVIND ACORDUL DE ASOCIERE CU UE

29 октября, 2014
… IAR EXPERŢII CONSIDERĂ CĂ POLITICIENII SPECULEAZĂ PE MARGINEA REFERENDUMULUI PRIVIND ACORDUL DE ASOCIERE CU UE Unii experţi moldoveni consideră că „politicienii speculează în privinţa desfăşurării referendumului privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta experții au declarat la o „masă rotundă”, în cadrul căreia s-a discutat posibilitatea de desfăşurare a referendumului. Evenimentul a fost organizat marţi, la Chişinău, de Institutul America din Ucraina (IAU).

 

„Există susţinători şi oponenţi ai desfăşurării referendumului privind implementarea Acordului de Asociere cu UE. În plus, din ambele părţi se recurge la minciună şi falsificare pe faţă. Bineînţeles că toate acestea se fac în scopuri electorale, pentru a obţine voturile alegătorilor. Trebuie să privim obiectiv situaţia, să fim cinstiţi cu noi înşine”, a menţionat preşedintele Congresului popoarelor din Moldova, Olga Goncearova.

 

Ea a amintit că Acordul de Asociere a fost semnat şi se implementează, de aceea „lipseşte însuşi subiectul discuţiilor referitoare la referendum”.

 

„Nicio ţară nu a desfăşurat un referendum privind semnarea sau implementarea Acordului de Asociere. Referendumul are loc în mod obligatoriu în momentul aderării la UE. Şi în Moldova va fi organizat un referendum, dacă va fi necesar”, consideră experta.

 

Ea subliniat că în cadrul campaniei electorale unele partide pledează pentru integrarea europeană, altele pentru aderarea la Uniunea Vamală şi denunţarea Acordului de Asociere.

 

„Totul este simplu – cetăţenii vor vota la alegerile din 30 noiembrie. Şi partidele care vor câştiga vor dispune de mandatul poporului pentru a-şi îndeplini promisiunile”, a spus Goncearova.

 

La rândul său, sociologul Valeriu Moşneaga, şi-a exprimat convingerea că „un astfel de referendum în Moldova nu va avea loc”.

 

„Este evident că dacă actuala Coaliţie de guvernare va rămâne la putere va continua calea integrării europene. Iar dacă la putere vor veni forţele de stânga, formând o coaliţie din câteva partide, atunci se vor certa între ele pe acest subiect. Chiar dacă admitem că forţele de stânga vor ajunge la un consens, acest scenariu este posibil doar în cazul în care rolul principal îl va avea Partidul Comuniştilor. Iar liderul PCRM, Vladimir Voronin, poate guverna doar autoritar, fără referendumuri, sondaje şi luarea în considerare a opiniei altor partide”, a subliniat Moşneaga.