Reportaje

12.05.2005 MEDICII DIN MOLDOVA PRECONIZEAZĂ SĂ DESCHIDĂ SECŢII DE PROFILAXIE ŞI TRATARE A ICTUSULUI ÎN TOATĂ REPUBLICA

12.05.2005 MEDICII DIN MOLDOVA PRECONIZEAZĂ SĂ DESCHIDĂ SECŢII DE PROFILAXIE ŞI TRATARE A ICTUSULUI ÎN TOATĂ REPUBLICA

Chişinău, 12 mai. (INFOTAG). Accidentele vasculare cerebrale sînt prima cauză a invalidităţii şi a doua cauză a mortalităţii în Moldova. Mortalitatea în urma ictusului creşte cu 10% pe an. Potrivit Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, în anul 2004, din 41,5 mii de pacienţi afectaţi de ictus, 6,7 mii au decedat.

Directorul general al Centrului Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă Gheorghe Ciobanu a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă în problema epilepsiei şi accidentelor vasculare acute că nivelul de organizare a asistenţei pentru pacienţii din republică nu îndeplineşte standardele europene.

«Deocamdată, secţii speciale de diagnosticare şi tratare a ictusului există doar la Centru şi la spitalul nr. 3 din Chişinău, dar curînd vor fi deschise în toată republica, a spus el.

Ciobanu a menţionat că pacienţii din raion au nevoie de timp ca să vină la Chişinău, astfel încît unii dintre ei nu mai pot fi ajutaţi.

Întrebat de reporterul „INFOTAG” despre fondurile necesare deschiderii unei secţii de acest fel, Ciobanu a ezitat să răspundă, pe motivul că medicii nu dispun de asemenea informaţii, iar problema trebuie studiată suplimentar.

Din anul 2003, în Moldova este implementat un proiect ştiinţific internaţional VITATOPS, pentru studierea rolului vitaminelor în profilaxia accidentelor vasculare cerebrale.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.