Reportaje

17.05.2005 UZINA DE ŢEVI „PROTOS” INFIRMĂ DECLARAŢIILE PRIVIND CALITATEA INFERIOARĂ A PRODUCŢIEI

17.05.2005 UZINA DE ŢEVI „PROTOS” INFIRMĂ DECLARAŢIILE PRIVIND CALITATEA INFERIOARĂ A PRODUCŢIEI

Chişinău, 17 mai. (INFOTAG). Conducerea uzinei moldoveneşti „Protos” SA, care produce ţevi pentru gazificare şi alimentare cu apă, infirmă declaraţiile preşedintelui Consiliului Economic de pe lîngă Primarul General al capitalei, Fiodor Ghelici, potrivit cărora produsele întreprinderii nu ar îndeplin i standardele internaţionale.

Pavel Ivanciuc, directorul general al uzinei, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că, chiar de la lansarea procesului de producţie în anul 1996, întreprinderea a pus accentul pe calitatea produselor „pentru a convinge consumatorii că producţia moldovenească nu cedează cu nimic în faţa celei de import”.

„De nouă ani activăm pe piaţa Moldovei şi de trei ani - pe piaţa României. În acest răstimp, nu am avut nici o reclamaţie. Toţi partenerii noştri, inclusiv cei externi, au confirmat că ţevile produse de „Protos” SA nu cedează în faţa altor ţevi sub aspectul calităţii”, a menţionat el.

Ivanciuc a afirmat că produsele întreprinderii moldoveneşti au certificate de calitate eliberate de instanţele de profil din Moldova şi de peste hotare, dar şi de certificate speciale, confirmînd respectarea normelor de igienă sanitară.

„Practic, nu avem niciodată marfă în stocuri, ceea ce vorbeşte despre încrederea mare a consumatorilor faţă de noi. Imaginea şi buna reputaţie ne-am cîştigat-o nu prin declaraţii, ci printr-o muncă foarte grea. De aceea, nu putem sta fără reacţie la astfel de acuzaţii. Dacă declaraţiile dlui Ghelici vor afecta indicatorii economici ai întreprinderii, îl vom acţiona în judecată”, a menţionat el.

Conducerea „Protos” SA nu exclude că, în spatele declaraţiilor lui Fiodor Ghelici, ar putea fi interesele concurenţilor întreprinderii.

Fie că e o comandă, fie că dl. Ghelici a dorit să facă un serviciu cuiva dintre concurenţii noştri, dar nu a reuşit, pentru că sînt declaraţiile unui diletant, neconfirmate de probe concrete, a spus Ivanciuc.

Ideea organizării producţiei de ţevi în Moldova a fost lansată în anul 1992, iar în 1994, a fost înregistrată întreprinderea „Protos” SA, la care statul deţinea 98,8% din acţiuni. Unitatea şi-a început activitatea în anul 1996, iar în 1999 a fost scoasă la privatizare. Acţiunile statului au fost achiziţionate de „Orvento-Metal” SA. În prezent, aceasta are nouă acţionari, dar ceilalţi opt deţin pachete de acţiuni neînsemnate. În anul 2004, uzina a produs 3 200 tone de ţevi, înregistrînd o cifră de afaceri de 17 mln. lei şi un profit de 1,09 mln. lei. „Protos” are 43 de angajaţi, iar salariul mediul la întreprindere este de circa 2 000 lei. În ianuarie 2005, uzina a contractat un credit de $500 mii de la BERD şi unul de $500 mii de la Victoriabank, care vot fi utilizate pentru dezvoltarea producţiei.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.