Reportaje

23.05.2005 APEL SUSŢINE CĂ „TELERADIO-MOLDOVA” NU DEMONSTREAZĂ CARACTERISTICI PROFESIONALE

23.05.2005 APEL SUSŢINE CĂ „TELERADIO-MOLDOVA” NU  DEMONSTREAZĂ CARACTERISTICI PROFESIONALE

Chişinău, 23 mai. (INFOTAG). Asociaţia Presei Electronice (APEL) susţine, într-un raport de monitorizare a Instituţiei publice naţionale a audiovizualului „Teleradio-Moldova”, realizat în perioada 1-30 aprilie, 2005, că aceasta nu demonstrează caracteristici profesionale. Raportul a fost prezentat luni, 23 mai, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia INFOTAG.

Cătălina Scobioală, expert APEL, a argumentat concluzia prin faptul că în programele informative ale postului de televiziune „Moldova 1” şi radioului „Radio-Moldova” persistă ştiri neconflictuale, cu o singură sursă.

„De asemenea emisiunile de ştiri la aceste două surse de informare prezintă în 80% din cazuri evenimentele din capitală, peste 75% din actorii personificaţi ai ştirilor revin conducerii de vîrf a republicii şi celei a Partidului Comuniştilor, peste 84% din ştiri vizează partidele politice din alianţa care l-a votat, la 4 aprilie, pe Vladimir Voronin, în calitate de preşedinte al ţării, pe cînd opoziţia „activă” este mediatizată extrem de puţin. Şeful statului, primul-ministru, speakerul parlamentului continuă să fie cele mai mediatizate persoane la IPNA „Teleradio-Moldova”, a spus susţine Cătălina Scobioală.

Ea afirmă că, cel mai des, autorul reportajului evită opiniile contradictorii şi sursele de informare opuse, iar informaţiile prezentate nu sînt verificate. Astfel, „Compania „Teleradio-Moldova” încalcă principiile sale de constituire şi de funcţionare, inclusiv cele legate de destinaţia banilor publici alocaţi finanţării sale”, afirmă expertul.

Scobioală a precizat că actualul raport a vizat îndeosebi modul în care cele două instituţii de presă reflectă subiecte privind eradicarea sărăciei, combaterea corupţiei, copilul în dificultate.

„Spre regret, aceste subiecte sînt extrem de puţin mediatizate. La „Radio Moldova” subiectele ce ţin de copii deţin aproape 2% din total, cele de corupţie 1,09%, iar subiectul sărăciei în general nu a fost abordat. La „Moldova 1”, subiectele ce ţin de corupţie au deţinut cca 4,2% din total, copii – 1,3%, iar sărăcie – 0,33%”, a spus Scobioală. APEL monitorizează serviciul de programe al IPNA „Teleradio-Moldova” în perioada ianuarie - iunie 2005.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 13.12.2022 12:03:39 Dumitriu Nicolai
    Să aflu informații despre mine

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.