Reportaje

24.05.2005 PARTIDUL LIBERAL SUSŢINE CĂ PLANUL UCRAINEAN DE SOLUŢIONARE A PROBLEMEI TRANSNISTRENE CONŢINE MAI MULTE INADVERTENŢE ŞI CONTRADICŢII

Chişinău, 24 mai. (INFOTAG). Deşi planul de soluţionare a problemei transnistrene propus de Ucraina este o acţiune salutabilă, el conţine mai multe inadvertenţe şi contradicţii, au afirmat, marţi, reprezentanţii Partidului Liberal din Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Dorin Chirtoacă, preşedintele reprezentanţei municipale a partidului, a spus că planul, în forma lui actuală, nu va asigura soluţionarea diferendului în interesul Moldovei, pentru că admite legiferarea regimului ilegal de la Tiraspol şi nu abordează problema retragerii arsenalului şi contigentului militar al Federaţiei Ruse.

„Dacă la început planul recunoaşte Parlamentul Moldovei ca organ suprem al puterii care va adopta o lege cu privire la statutul regiunii transnistrene, ulterior el prevede că această lege, pentru a intra în vigoare, trebuie să fie semnată şi ratificată de către Tranistria, Ucraina şi Rusia, ceea ce nu se va întîmpla, dacă Rusia nu va dori acest lucru”, a opinat Chirtoacă.

El a spus că legea privind statului special al Transnistriei va putea fi elaborată numai cu participarea deputaţilor Sovietului Suprem de la Tiraspol, fapt care „înseamnă recunoaştere aşa-zisului soviet şi respectiv a RMN, înaintea adoptării legii în cauză. Mai mult ca atît, această prevedere şterge întreg conţinutul planului care este construit pe ideea formării unui organ reprezentativ al regiunii doar după desfăşurarea unor alegeri în baza statutului adoptat de legislativul nostru”, a menţionat Chirtoacă.

În opinia sa, Moldova, Rusia, Ucraina şi OSCE vor semna un acord privind garanţiile respectării legii statutului special al Transnistriei numai dacă acesta va corespunde intereselor Rusiei.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, problema transnitreană va putea fi soluţionată numai retragerea armatei şi arsenalului Federaţiei Ruse, urmată de decriminalizarea şi democratizarea regiunii.

„Doar aşa vom putea vorbi de democratizarea acestui teritoriu, despre alegeri în regiune, cu adevărat libere şi corecte. În caz contrar, organizarea alegerilor va conduce la legitimarea unei grupări ilegale, consolidarea poziţiei acesteia şi crearea premiselor pentru ieşirea din componenţa Moldovei”, a spus Ghimpu.

El a afirmat că Planul nu prevede acordarea statului de observator pe lîngă SUA şi UE, României, deşi, iniţial, ea a făcut parte din formatul de negocieri, alături de Rusia şi Ucraina.

„România are cele mai multe drepturi politice şi istorice, iar această situaţie reprezintă o deviere de la cursul conturat în ultima perioadă în consolidarea noilor democraţii din Europa de Sud-Est şi în spaţiul post-sovietic, pentru soluţionarea conflictului transnistrean cu susţinerea comunităţii internaţionale”, a spus Ghimpu.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.