Reportaje

25.05.2005 MOLDOVA VA ACORDA DISTINCŢII DE STAT MEMBRILOR FORMAŢIEI „ZDOB SI ZDUB”, PENTRU SUCCESUL DE LA “EUROVISION-2005”

25.05.2005 MOLDOVA VA ACORDA DISTINCŢII DE STAT MEMBRILOR FORMAŢIEI „ZDOB SI ZDUB”, PENTRU SUCCESUL DE  LA “EUROVISION-2005”

Chişinău, 25 mai. (INFOTAG). „În cîteva zile, aţi făcut pentru imaginea Moldovei în lume mai mult decît putea să obţină întregul corp diplomatic în cîţiva ani”, a spus, miercuri, Preşedintele Vladimir Voronin, în cadrul unei întrevederi cu membrii formaţiei „Zdob şi Zdub”, reveniţi de la festivalul „Eurovision-2005”.

Potrivit serviciului de presă al şefului statului, Voronin a menţionat că „programele de promovare a imaginii sînt de durată şi foarte costisitoare”, iar „Zdob şi Zdub” a realizat în această privinţă o adevărată explozie.

„Bunica” Lidia Bejenaru care a participat la concursul „Eurovision” a solidarizat societatea moldovenească. Se poate afirma fără exagerare că atunci cînd „Zdob şi Zdub” se afla pe scena din Kiev, inimile cetăţenilor Moldovei au bătut în unison”, a spus Preşedintele.

Şeful statului a apreciat prima participare a Republicii Moldova la „Eurovision” drept una impresionantă şi de bun augur, dar a regretat că, din lipsă de experienţă, nu s-a reuşit exploatarea la maximum a tuturor oportunităţilor de promovare a formaţiei în perspectiva participării la concurs.

Voronin a anunţat că, începînd cu ziua de mîine, în cadrul Guvernului va funcţiona Comitetul pentru pregătirea participării Moldovei la „Eurovision-2006”, condus de prim-ministrul Vasile Tarlev.

Şeful statului l-a obligat pe ministrul Culturii şi Turismului Artur Cozma să urmărească achitarea neîntîrziată a tuturor cheltuielilor suportate de trupă în legătură cu participarea la „Eurovision-2005” şi neacoperite pînă în prezent din bugetul statului.

Vladimir Voronin a susţinut iniţiativa membrilor trupei cu privire la organizarea, în cadrul Sărbătorii Vinului din toamna anului curent, a unui festival de worldmusic (muzică modernă cu elemente etno) şi a exprimat disponibilitatea autorităţilor de a sprijini formaţia „Zdob şi Zdub” în realizarea unui videoclip şi în editarea unui compact-disc cu varianta video a piesei „Bunica bate doba”. Preşedintele s-a arătat convins că această compoziţie va deveni „hit-ul anului” pe continentul european

Şeful statului a semnat un decret prin care membrilor formaţiei Zdob şi Zdub” li se conferă distincţii de stat, pentru activitate de creaţie prodigioasă, succese obţinute la Concursul Internaţional de Cîntec „Eurovision-2005” şi contribuţie la promovarea unei imagini favorabile ţării peste hotare.

Solistul trupei Roman Iagupov este distins cu titlul onorific „Maestru în Artă”, compozitorul Mihai Gîncu – cu titlul onorific „Om Emerit”, artiştii-instrumentişti Valeriu Mazîlu şi Victor Dandeş – cu titlul onorific „Om Emerit”, iar muzicanţii Anatol Pugaci, Igor Buzurniuc, Lidia Bejenaru şi managerul relaţii cu publicul Corina Chiriac au obţinut medalia „Meritul Civic”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.