Reportaje

15.06.2005 APEL SUSŢINE CĂ POLITICA EDITORIALĂ A „TELERADIO-MOLDOVA” „CONTRAVINE PRINCIPIILOR UNUI SERVICIU PUBLIC AL AUDIOVIZUALULUI”

15.06.2005 APEL SUSŢINE CĂ POLITICA EDITORIALĂ A „TELERADIO-MOLDOVA” „CONTRAVINE PRINCIPIILOR UNUI SERVICIU PUBLIC AL AUDIOVIZUALULUI”

Chişinău, 15 iunie. (INFOTAG). Politica editorială a companiei „Teleradio-Moldova” contravine principiilor unui serviciu public al audiovizualului, au declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia INFOTAG reprezentanţii Asociaţiei Presei Electronice (APEL), care monitorizează de cinci luni activitatea instituţiei respective.

Într-un raport privind activitatea „Teleradio-Moldova” în luna mai, realizat de APEL, se arată că, în această perioadă, compania a acordat prioritate „subiectelor protocolare”, iar cele de interes major pentru cetăţeni – sărăcia, viitorul copiilor etc. – „au fost marginalizate”.

Totodată, spun autorii studiului, emisiunile difuzate de Radio-Moldova şi Moldova-1 „sînt dominate de figurile-cheie în stat şi de instituţiile-cheie din administraţia centrală”. „Pînă la o anumită limită acest lucru este firesc, avînd în vedere importanţa actului de guvernare. Dar limita respectivă este mult depăşită”.

În luna mai, cea mai mediatizată instituţie de stat la Radio-Moldova a fost Guvernul şi ministerele din componenţa lui – 76,62% din numărul total de apariţii ale instituţiilor de stat în programele de ştiri. Acesta este urmat de Parlament – 12,55%, iar 5,74% au revenit administraţiilor publice locale.

În aceeaşi perioadă, preşedintele Vladimir Voronin a apărut în ştirile de la Radio-Moldova de 219 ori, premierul Vasile Tarlev – de 152 ori, spicherul Marian Lupu – de 48 de ori. Dintre celelalte oficialităţi, mai mult de zece apariţii (27) a avut ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan.

În programele de ştiri de la Moldova-1, cel mai des a fost vizat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – de 66 de ori (16,46% din durata totală a apariţiilor instituţiilor de stat), urmat de Guvern – 62 ori (15,46%), Ministerul Apărării – 50 ori (12,47%), Parlament – 46 ori (11,47%) etc.

Vladimir Voronin este cea mai mediatizată oficialitate şi la Moldova-1 – 171 de apariţii, în mai. El este urmat de premierul Vasile Tarlev – 81 de apariţii, spicherul Marian Lupu – 48, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan – 27, ministrul Reintegrării Vasile Şova – 15, şi de liderul fracţiunii parlamentare Alianţa „Moldova Noastră”, Serafim Urechean – de 11. Celelalte personalităţi au avut mai puţin de zece apariţii în ştirile difuzate de Moldova-1.

Potrivit experţilor APEL, aceste arată că „Teleradio-Moldova” nu demonstrează „tendinţe clare de transformare reală într-un serviciu public al audiovizualului”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.