Reportaje

30.06.05 ADMITEREA ÎN ÎNVĂŢĂMÎNTUL SUPERIOR DIN MOLDOVA COSTĂ ÎN MEDIE 225-250 DOLARI SUA

30.06.05 ADMITEREA ÎN ÎNVĂŢĂMÎNTUL SUPERIOR DIN MOLDOVA COSTĂ  ÎN MEDIE 225-250 DOLARI SUA

Chişinău, 30 iunie. (INFOTAG). O campanie cu genericul „Poţi fi admis la facultate fără mită” va fi lansată curînd în Moldova.

Mircea Eşanu, conducătorul unui grup studenţesc de iniţiativă, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia INFOTAG, că acţiunea va cuprinde trei etape.

La prima etapă, în perioada 4-24 iulie, vom informa opinia publică despre situaţia la capitolul corupţie din instituţiile de învăţămînt superior din Moldova. Vom propune noi metode eficiente de combatere a acestui fenomen, prin care studenţii vor putea fi debarasaţi de profesorii care iau mită şi de estorcatori, a spus el.

Etapa a doua se va desfăşura în perioada septembrie-decembrie 2005, cînd în cadrul proiectului „Problema corupţiei în învăţămîntul Moldovei” universităţilor le va fi propus un regulament special. După ce acesta va fi aprobat de către instituţii şi Ministerul Educaţiei, corupţia va putea fi combătută mai eficient.

«În această perioadă, la zece instituţii de învăţămînt superior din Moldova vor avea loc seminare, în fiecare instituţie va fi creat un grup de iniţiativă cu scopul de a nu admite fenomenul mituirii”, a spus Mircea Eşanu.

Perioada a treia a campaniei va coincide cu sesiunea de iarnă din instituţiile de învăţămînt superior.

Eşanu a anunţat că grupul de iniţiativă pe care îl conduce va prezenta, vineri, la oficiul Fundaţiei Soros-Moldova, date despre corupţie de la 10 instituţii de învăţămînt superior din Chişinău, obţinute în urma unui sondaj la care au participat peste 300 de studenţi.

«Cel mai des se dă mită pentru admiterea la facultate, pentru susţinerea examenului, pentru posibilitatea de a copia o lucrare de control. Studenţii mai sînt îndemnaţi să cumpere cărţi scrise de profesori”, a spus Eşanu.

El a menţionat că mita pentru admiterea la universitate este în medie de 225-250 dolari SUA, pentru susţinerea examenelor – 25 dolari, pentru cumpărarea cărţilor – 5 dolari.

INFOTAG precizează: Proiectul „Problema corupţiei la instituţiile de învăţămînt superior din Moldova” este sprijinit financiar de Institutul Societăţii Deschise (OSI).

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.