Reportaje

25.07.05 PATRU ONG-URI PROTESTEAZĂ FAŢĂ DE NEACREDITAREA OBSERVATORILOR LOR LA ALEGERI

25.07.05 PATRU ONG-URI PROTESTEAZĂ FAŢĂ DE NEACREDITAREA OBSERVATORILOR LOR LA ALEGERI

Chişinău, 25 iulie. (INFOTAG). Trei organizaţii neguvernamentale din Moldova, „Adjuta-Cives”, „Demnitate” şi Asociaţia Internaţională pentru Drepturile Omului, şi organizaţia internaţională CIS-EMO protestează faţă de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), care pe 22 iulie a refuzat să acrediteze 600 de observatori ai acestor organizaţii la alegerile repetate municipale din 24 iulie, pe motivul că ONG-urile nu au putut dovedi nivelul corespunzător de pregătire al observatorilor.

Vitalie Cazanir, preşedintele organizaţiei „Demnitate”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că motivul invocat de CEC este unul formal, iar Comisia şi-a depăşit atribuţiile cînd a respins acreditarea.

„Nicăieri în legislaţie nu sînt descrise aceste condiţii suplimentare pentru observatori. În plus, CEC ne cerea dovezi că am organizat seminare pentru observatori, cu participarea mass-media. Comisia nici nu a vrut să audă că observatorii noştri au monitorizat şi anterior alegerile, în calitate de reprezentanţi ai concurenţilor electorali, şi nu ai societăţii civile. De parcă ar exista vreo deosebire între pregătirea observatorilor din partea concurenţilor şi din partea ONG-urilor”, a declarat el.

Vitalie Cazanir a spus că imediat după ce a fost adoptată decizia CEC, „Demnitate” a atacat-o în Curtea de Apel. Instanţa a dat cîştig de cauză organizaţiei, dar peste cîteva ore (sîmbătă) Curtea Supremă de Justiţie, la solicitarea CEC, a anulat decizia Curţii de Apel.

În aceeaşi zi Curtea de Apel a respins cererea „Adjuta-Cives”, care, de asemenea, a contestat decizia CEC. Membrii celor două ONG-uri afirmă că este vorba de anumite jocuri, menite „să îngrădească accesul observatorilor la alegeri”.

Andrei Luchian, preşedintele „Adjuta-Cives”, a spus că organizaţia sa şi CIS-EMO au efectuat o verificare neoficială a observatorilor acreditaţi din partea concurenţilor electorali şi ai ONG-urilor şi s-au convins că „autorităţile au avut ce ascunde, motiv pentru care au acreditat doar observatori favorabili”.

În opinia lui, decizia CEC este un precedent periculos, iar în viitor vor fi acreditaţi la scrutin doar observatorii „care nu prezintă pericol pentru cei ce urmăresc fraudarea alegerilor”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.